Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

UNESCO - Francja - kuchnia

0
Podziel się:

UNESCO wpisało francuski sposób podawania posiłków na listę światowego dziedzictwa kultury. Po raz pierwszy na tej liście znalazła się żywność.

Francuski obyczaj biesiadny znalazł się obok tak wspaniałych zabytków jak piramidy faraonów. Według UNESCO francuski sposób biesiadowania jest wyjątkowy i należy do niematerialnych zabytków kultury człowieka. Za jedyny w swoim rodzaju uznano posiłek podawany przy okazji wielkich wydarzeń w życiu jednostki lub społeczności - takich jak śluby, urodziny czy święta.
Biesiada przebiega według schematu - aperitif, przystawka, główne danie, sery, deser, kawa, a do tego 4 - 5 różnych gatunków wina. Chodzi, zatem o obyczaj, a nie o kuchnię francuską, która jest bardzo zróżnicowana.
Przykład tego zróżnicowania podaje szef Malik z prestiżowej Akademii Kulinarnej Cordon Blue: "Kuchnia prowansalska - to kuchnia słońca i tym się różni od innych francuskich kuchni regionalnych. Oliwa z oliwek, tymianek, rozmaryn. Na talerzu odbijają się smaki i zapachy Prowansji. To kuchnia morza Śródziemnego i gór".
Znawcy tematu podkreślają, że wprawdzie każdy człowiek je, ale Francuzi z biesiady i kuchni stworzyli prawdziwą sztukę.

kuchnia
wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)