Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Poznań: Rozpoczął się VI Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

0
Podziel się:

Ponad stu wystawców z produktami z kilkunastu krajów świata prezentuje się od
czwartku na Starym Rynku w Poznaniu, z okazji szóstej edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego
Smaku. Poznański festiwal to jedna z największych imprez kulinarnych w kraju.

*Ponad stu wystawców z produktami z kilkunastu krajów świata prezentuje się od czwartku na Starym Rynku w Poznaniu, z okazji szóstej edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Poznański festiwal to jedna z największych imprez kulinarnych w kraju. *

Na Jarmarku Dobrego Smaku - bo tak nazywa się ta część festiwalu - smakosze znajdą nie tylko produkty lokalne i tradycyjne ze wszytkach regionów Polski - od bryndzy podhalańskiej po miód drahimski, przez ryby z Kaszub i sery owcze z Mazur. Wystawiają się także handlowcy oferujący specjały spoza Polski - węgierskie kiełbasy, greckie oliwy, austriackie wina, piwa z Belgii czy bułgarskie marynowane papryczki.

Przez cztery dni na poznańskim Starym Rynku oprócz jarmarku odbywać się będą konkursy, warsztaty, pokazy kulinarne, specjalne laboratoria smaku oraz koncerty.

"Jeszcze można zapisywać się na laboratoria smaku. W ostatniej chwili udało nam się zaprosić Giena Mientkiewicza, czyli największy autorytet polskiego serowarstwa" - powiedział w czwartek podczas briefingu prasowego producent festiwalu Wojciech Lewandowski.

Laboratoria Smaku to spotkania wykładowo degustacyjne. Każde z nich prowadzone jest przez eksperta w danej dziedzinie i składa się z części teoretycznej - wykładu czy prezentacji oraz praktycznej degustacji.

"W ramach poprzednich edycji festiwalu kształciliśmy nowych ekspertów m.in. w dziedzinie piw belgijskich, polskich serów pasterskich czy tradycyjnych nalewek. W tym roku w ramach laboratoriów, które odbywają się każdego dnia festiwalu podejmiemy tematy: węgierskie wędliny paprykowane i przetwory warzywne, hiszpańskie wina i oliwy, polskie sery kozie oraz miody i miody pitne" - powiedział Lewandowski

Od piątku na festiwalowej scenie w ciągu dnia odbywać będą się pokazy kulinarne szefów kuchni znanych i mniej znanych poznańskich restauracji oraz autorów programów kulinarnych. Wieczorami w tym miejscu odbywać się będą koncerty.

Festiwal to również liczne konkursy. Tradycyjnie w Poznaniu rozstrzygnięty zostanie konkurs Polska Nalewka Roku. Cukiernicy zmierzą się w tym roku w konkursie na najlepsze ciasto drożdżowe, a restauratorzy - na najsmaczniejszą potrawę zwaną szare kluchy. Organizatorzy spodziewają się około 30-40 wersji tej potrawy gotowanej ze startych surowych ziemniaków. Rozstrzygnięcie konkursu na tą ostatnia potrawę w niedzielę na zakończenie festiwalu.(PAP)

kpr/ abe/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)