Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Rosja zaostrzyła zasady importu mięsa z Białorusi

0
Podziel się:

Od kwietnia dostawy do Rosji mięsa i
wyrobów mięsnych z Białorusi będą pochodzić jedynie z zakładów,
które mają atest rosyjskich służb weterynaryjnych - oświadczył w
poniedziałek szef Federalnej Służby Nadzoru Weterynaryjnego i
Fitosanitarnego (Rossielchoznadzor) Siergiej Dankwert.

Od kwietnia dostawy do Rosji mięsa i wyrobów mięsnych z Białorusi będą pochodzić jedynie z zakładów, które mają atest rosyjskich służb weterynaryjnych - oświadczył w poniedziałek szef Federalnej Służby Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego (Rossielchoznadzor) Siergiej Dankwert.

Dodał, że w najbliższych dniach jego urząd zajmie się wynikami kontroli przeprowadzonych przez jego pracowników w 23 zakładach mięsnych i dwóch zakładach przetwórstwa rybnego na terenie Białorusi i opracuje listę tych firm, które będą mogły eksportować swoje produkty do Rosji.

Dankwert podkreślił, że specjaliści z Rossielchoznadzoru sprawdzili także punkty kontroli mięsa na granicy białorusko- polskiej. Skontrolowali też dostawy mięsa z Polski w czasie, gdy obowiązywało już embargo na jego import z Polski do Rosji, i prześledzili jego przeróbkę w białoruskich zakładach.

Według danych Rossielchoznadzoru, w ubiegłym roku z Polski na Białoruś trafiło 32 tysiące ton mięsa. Strona rosyjska uważa, że część tego mięsa, przetworzona na wyroby na Białorusi, trafiła na rosyjski rynek.

Dankwert zapowiedział, że "przedsiębiorstwa, które zajmują się przetwórstwem mięsa z Polski, będą rozpatrywane pod kątem atestacji w pierwszej kolejności".

Rosja wprowadziła zakaz importu żywności z Polski w październiku 2005 roku, zarzucając stronie polskiej fałszowanie certyfikatów weterynaryjnych i fitosanitarnych. Warszawa usunęła uchybienia w tej dziedzinie, jednak Moskwa nie zniosła embarga. (PAP)

jo/ mc/ ls/

int. arch.

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)