Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. Robert Kędzierski
|

Są nowe dane o liczbie urodzeń. Tak źle nie było od 1945 r.

108
Podziel się:

Główny Urząd Statystyczny opublikował w środę dane o liczbie urodzeń w roku 2023. - Była to najniższa liczba odnotowana w całym okresie powojennym - mówił szef GUS podczas konferencji. "Polska populacja nadal się zmniejsza i starzeje" - podkreśla Oskar Sobolewski, ekspert ds. emerytalnych.

Są nowe dane o liczbie urodzeń. Tak źle nie było od 1945 r.
Liczba urodzeń w Polsce spadła w 2023 roku (Licencjodawca, GUS, Vera Kratochvil)

W 2023 roku liczba urodzeń w Polsce wyniosła 272 tys. Na świat przyszło 272 tys. dzieci, co oznacza spadek o 33 tys. (11 proc.) względem roku poprzedniego. Wówczas na świat przyszło 409 tys. dzieci, co było spadkiem względem roku poprzedniego o 39 tys. - wynika z najnowszych danych GUS.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Polska płaci cenę za rozdawnictwo. "Czesi zrozumieli i mają cud"

GUS podał nowe dane. "Najgorzej w okresie powojennym"

Sytuację demograficzną w Polsce przedstawił podczas środowej konferencji prasowej prezes GUS Dominik Rozkrut.

- W ostatniej dekadzie sytuacja nie jest napawająca optymizmem. Szacujemy, że liczba ludności Polski w 2023 roku zmniejszyła się o 131 tys. osób. Na koniec roku wyniosła 37,6 mln - mówił.

Ubytek liczby ludności obserwujemy nieprzerwanie od ponad dekady. W 2023 roku był on mniejszy niż w dwóch poprzednich latach, ale nadal dużo większy niż przed pandemią. Według naszych szacunków na każde 10 tys. ubyło 35 osób. Dla porównania w roku 2019, czyli ostatnim przed pandemią, na 10 tys. ludności ubyło 7 osób - wyliczał szef GUS.

Podkreślił też, że na zmianę liczby ludności wpływa przyrost naturalny, który "od 10 lat pozostaje ujemny".

Według wstępnych szacunków w poprzednim roku urodziło się 272 tys. dzieci, to jest o 33 tys. mniej niż w roku poprzednim. Była to najniższa liczba urodzeń odnotowana w całym okresie powojennym - mówił szef Głównego Urzędu Statystycznego.

Wskazał także, że liczba zgonów również była mniejsza w 2022 r. - o 39 tys. - Ale wyniosła 409 tys., co oznacza, że była o 137 tys. większa od liczby urodzeń.

"Populacja się zmniejsza i starzeje"

Dane GUS skomentował ekspert emerytalny Oskar Sobolewski. "Polska populacja nadal się zmniejsza i starzeje. Na koniec 2023 roku populacja Polski liczyła 37.6 mln osób - napisał Oskar Sobolewski" - napisał.

Ekonomista Rafał Mundry podkreśla z kolei, że tempo spadku urodzeń rok do roku wciąż przekracza dziesięć procent. Wskazuje też, że pierwszy raz od drugiej wojny światowej miesięczna liczba urodzeń spadła poniżej 20 tys.

Podkreśla też, że w 2023 roku o 137 tys. więcej osób zmarło, niż się urodziło. "Końca kryzysu demograficznego nie widać" - podsumowuje.

Nie tylko dane o demografii niepokoją

We wtorek Główny Urząd Statystyczny opublikował nie tylko dane dotyczące wskaźników dzietności. Rozczarowaniem okazały się też te dotyczące gospodarki. Zgodnie z szacunkiem GUS, PKB Polski w 2023 r. wzrósł o 0,2 proc. rok do roku.

W komentarzach po danych ekonomiści oceniają, że dane negatywnie zaskoczyły i wskazują, że koniec ubiegłego roku w polskiej gospodarce był słaby. Zaznaczają jednak, że 2024 r. przyniesie wyraźne przyśpieszenie wzrostu gospodarczego

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(108)
Bawarek
2 dni temu
Margarynę pokrój w kostkę. Do garnka wlej szklankę wody. Włóż do niej margarynę i szczyptę soli. Zagotuj, cały czas mieszając. Kiedy margaryna się roztopi i połączy z wodą, stopniowo dodawaj mąkę. Cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki, i podgrzewaj na średnim ogniu. Kiedy powstanie jednolite ciasto, garnek zdejmij z ognia. Mieszaj jeszcze przez 2-3 minuty. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dna garnka. Garnek odstaw do ostygnięcia (ok. 30 minut). Piekarnik nagrzej do 210 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Kiedy ciasto będzie chłodne, dodawaj po jednym jajku. Mieszaj lub miksuj. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i na blasze formuj piramidki, zachowując odstęp. W trakcie pieczenia ciasto może urosnąć nawet trzykrotnie. Ptysie wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 minut. Pamiętaj, aby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Kiedy ptysie się pieką, przygotuj krem śmietanowy. Białą czekoladę zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Zimną śmietankę ubij mikserem. Najpierw miksuj na wolnych obrotach, a kiedy powiększy swoją objętość o połowę, stopniowo dodawaj serek mascarpone. Ubijaj do otrzymania zwartego i puszystego kremu. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i ubijaj na wysokich obrotach przez 2 minuty. Dodaj białą czekoladę i delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Krem wstaw do lodówki na 1 godzinę. Ptysie wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Zimne ptysie przekrój na pół. Na dolną część wyłóż łyżkę lub więcej kremu. Przykryj górną częścią. Możesz też użyć rękawa cukierniczego. Tuż przed podaniem posyp kakao. Ptysie z kremem śmietanowym i białą czekoladą podawaj na deser na różne okazje i bez okazji :)
500plus
2 dni temu
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jajka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlej wodę i olej. Miksuj minutę. Wsyp obie mąki i miksuj na niskich obrotach. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut. Blachę wyjmij z piekarnika. Ostrożnie wyjmij ciasto z formy. Odstaw do ostygnięcia. Kiedy biszkopt się piecze, przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodawaj cukier i miksuj, aż masą będzie sztywna i błyszcząca. Wsyp mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj. Masę przełóż na blachę (tę samą, w której piekł się biszkopt) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 15 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Galaretki wiśniowe wsyp do wrzątku. Wymieszaj, aż galaretki się rozpuszczą. Dodaj dżem i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Tężejącą galaretkę wyłóż na zimny biszkopt. Odlej 1/2 szklanki mleka. Dodaj żółtka i wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko przelej do rondelka. Wsyp cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Zagotuj. Wlej zimne mleko z mąkami i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. Masło utrzyj na puch. Cały czas ucierając, stopniowo dodawaj budyń. Miksuj do połączenia składników. Krem budyniowy wyłóż na galaretkę. Wierzch wyrównaj szpatułką. Na wierzchu ułóż bezę. Ciasto podawaj na deser na różne okazje lub bez okazji.
Monter
2 dni temu
Biszkopt: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Prostokątną formę o wymiarach ok. 22 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywną pianę. Nie przestając ubijać, stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj, aż masa będzie puszysta. Dodawaj po jednym żółtku i cały czas ubijaj. W misce wymieszaj suche składniki - mąkę, mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Do ubitych jajek stopniowo dodawaj suche składniki. Delikatnie wymieszaj, aby piana nie opadła. Ciasto przelej do formy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20 minut do suchego patyczka. Wyjmij i całkowicie ostudź. Następnie przekrój na dwa blaty. Krem: W rondelku zagotuj mleko z cukrem z prawdziwą wanilią. Doprowadź do wrzenia i zdejmij rondelek z ognia. Żółtka utrzyj z cukrem na białą masę. Dodaj skrobię ziemniaczaną i ucieraj, aż masa będzie gładka. Wlej połowę mleka i zmiksuj do połączenia. Masę dodaj do reszty mleka, dokładnie wymieszaj i zagotuj, często mieszając. Gotuj na średnim ogniu, aż budyń będzie gęsty. Rondelek zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia. Masło utrzyj z sokiem i skórką z cytryny. Masa powinna być puszysta. Do utartego masła stopniowo dodawaj budyń i cały czas ucieraj, aż powstanie gładki krem. Ułożenie ciasta: Mleko skondensowane podgrzej na małym i roztop w niej białą czekoladę. Odstaw do ostygnięcia. Połowę wiórek kokosowym upraż na suchej patelni. Odstaw do ostygnięcia. Przygotuj poncz do nasączenia. Herbatę wymieszaj z amaretto. Dolny blat skrop połową ponczu i równomiernie posmaruj dżemem. Warstwę dżemu równomiernie posmaruj budyniem. Przykryj górnym blatem i nasącz pozostałym ponczem. Wierzch ciasta polej śmietaną z czekoladą. Posyp prażonymi i nieprażonymi wiórkami kokosowymi i udekoruj żurawiną. Wstaw do lodówki na dwie godziny. Podawaj na deser na różne okazje i bez okazji :)
Ewa
2 dni temu
Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Pierś kurczaka dopraw z obu stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ułóż w formie do zapiekania i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. Kiedy kurczak się piecze, przygotuj sos. Wszystkie składniki umieść w miseczce i energicznie wymieszaj, aż się połączą. Upieczonego kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Winogrona pokrój na połówki. Ser brie pokrój w kostkę. Sałatę masłową porwij na mniejsze kawałki. Na półmisku lub dużym talerzu ułóż rukolę i sałatę masłową. Na wierzchu ułóż kawałki kurczaka, winogrona i ser brie. Posyp orzechami włoskimi. Przed podaniem skrop sosem. Podawaj od razu na różne okazje i bez okazji.
Sowa
2 tyg. temu
A dzieci zamordowane aborcją. Czy ktoś się o Nie upomni?
...
Następna strona