Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Trzeba propagować polskie mięso

0
Podziel się:

Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych i towarzysząca jej Mięsna arena zakończy się jutro.

Trzeba propagować polskie mięso
(Photoshot/Reporter)

Kilka tysięcy porcji potrawy przygotowanej z trzech rodzajów mięs rozdali organizatorzy rozpoczętej w sobotę w Poznaniu _ Mięsnej areny _ - festynu promującego polskie mięso. Impreza organizowana jest w trakcie Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych.

_ - Podczas festynu propagujemy trzy rodzaje mięsa, które czasami ze sobą konkurują - wołowe, wieprzowe i drobiowe - dlatego nasza potrawa jest zrobiona z tych trzech mięs _ - powiedział PAP organizator imprezy Jacek Marcinkowski.

Mięsna arena ma charakter festynu kulinarnego, oprócz występów artystycznych zespołów folklorystycznych, zabaw dla dzieci i wykładów na temat mięsa można się na niej nauczyć podstawowych technik kucharskich czy dekoracyjnego serwowania wyrobów mięsnych.

_ - Utrwalanie pozytywnego wizerunku polskiego mięsa, często ostatnio podważanego, jako produktu zdrowego i smacznego, i co najważniejsze niezbędnego dla właściwego rozwoju człowieka stanowi dziś nie tylko wyzwanie, ale konieczność _ - powiedział PAP Honorowy prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP Marcinkowski.

Impreza odbywa się w trakcie Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych, organizowanej na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

Na wystawie prezentowanych jest ponad dwa tysiące najlepszych okazów koni, bydła ras mięsnych i mlecznych, trzody chlewnej, owiec, kóz, kaczek, kur i strusi. Pokazywane są też zwierzęta futerkowe: króliki, szynszyle i nutrie, jak również pszczoły, ślimaki oraz ryby.

Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych i towarzysząca jej _ Mięsna arena _ zakończy się w niedzielę. Polska Agencja Prasowa jest patronem medialnym areny.

Czytaj więcej w Money.pl
Polska glównym winowajcą w aferze z koniną? Masowe badania przeprowadzone przez Komisję Europejską pokazały, że zjawisko to występuje praktycznie we wszystkich krajach Unii Europejskiej.
IKEA wycofuje polskie mięso. "Są wątpliwości" Rzecznik sieci Karolina Choroszczak mówi, że dziś podjęto decyzję o wycofaniu ze sprzedaży także klopsików w restauracjach pochodzących od dostawcy z Radomia.
Masowo wykupują polskie mięso i nabiał Mieszkańcy obwodu kaliningradzkiego, w ramach małego ruchu granicznego wywożą ogromne ilości żywności. Polacy szykują promocje.
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)