Awantura o kaszę. Spór przybiera na sile. Badacze z producentem na wojennej ścieżce

Obie strony ze swoich okopów przerzucają się argumentami, badaniami i danymi na temat szkodliwego glifosatu obecnego w kaszach. W najnowszej analizie dotyczącej najpopularniejszych kasz gryczanych jedna marka przekroczyła dopuszczalny poziom szkodliwej substanci

Głośno o kaszach gryczanych zrobiło się dwa lata temu. Wtedy autorzy programu FoodRentgen zajęli się badaniem produktów z naszych sklepów. Wyniki były miażdżące.
Głośno o kaszach gryczanych zrobiło się dwa lata temu. Wtedy autorzy programu FoodRentgen zajęli się badaniem produktów z naszych sklepów. Wyniki były miażdżące.
Źródło zdjęć: © pixabay.com

Głośno o kaszach gryczanych zrobiło się dwa lata temu. Wtedy autorzy programu FoodRentgen zajęli się badaniem produktów z naszych sklepów. Wyniki były miażdżące.

W sześciu spośród dziesięciu badanych kasz wykryto podwyższone ilości glifosatu. Sprawą zainteresowali się eksperci z Instytutu Spraw Obywatelskich i Fundacji Konsumentów.

Badania powtórzono. Częściowo wyniki poprawiły się, ale w badaniu firm: Ekowital, NaturAvena, Auchan, Carrefour, Kupiec, Melvit, Janex, Cenos, Kuchnia Lidla oraz Sonko, najgorzej wypadła ta ostatnia.

Dom za 3,5 tys. za metr kwadratowy? Tak wygląda luksusowa rezydencja w górach

Sonko, wprawdzie zredukowało zawartość opisywanej substancji, jednak zdaniem badaczy, glifosat nadal przekracza w ich produktach najwyższy dopuszczalny poziom.

Zdaniem FoodRentgen kasza tej marki nie powinna być sprzedawana.

Z kontrą ruszył szybko Jarosław Pieniak, dyrektor Sonko. W portaluspozywczym.pl, wskazał na granicę błędu, która nie została uwzględniona w analizie.

- Przypadek wykrycia pozostałości glifosatu w naszym produkcie wskazany w opracowaniu jest na granicy błędu pomiarowego. W naszej opinii autorzy raportu powinni to wyraźnie zaznaczyć. Szczególnie biorąc pod uwagę brak wskazania czułości metody badawczej - przekownywał dyrektor Sonko.

Jak dodał, nie otrzymał też do piątku odpowiedzi na te wątpliwości od Instytutu Spraw Obywatelskich i Fundacji Konsumentów.

Glifosat to związek organiczny z grupy fosfonianów, stosowany jako aktywny składnik herbicydów zwalczających chwasty. Według ekspertów z foodrentgen.eu glifosat zaburza funkcjonowanie jelit. Niebezpieczny związek może powodować niedobory witaminy D.

Ponadto istnieją dowody, że glifosat może zmniejszać biodostępność serotoniny. Defekty w transporcie serotoniny wiążą się z szeroką gamą zaburzeń nastroju, problemami z emocjami, snem, regeneracją, koncentracją, zaburzeniami obsesyjno-kompulsywnymi i autyzmem.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (10)