Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
HTO
|

Byli inżynierowie SpaceX otworzyli pizzerię. Pracuje w niej robot, robi pizzę w 45 sekund

6
Podziel się:

Firma stworzona przez byłych inżynierów SpaceX zbudowała maszynę, która samodzielnie robi pizzę w mniej niż minutę. Robot mieści się w niewielkiej ciężarówce. Chcą tym rozwiązaniem podbić amerykański rynek. Na początek Los Angeles.

Byli inżynierowie SpaceX otworzyli pizzerię. Pracuje w niej robot, robi pizzę w 45 sekund
Stellar Pizza to firma założona przez trzech byłych inżynierów SpaceX: Bensona Tsai (na zdjęciu), Briana Langone i Jamesa Wahawisana (GETTY, Brittany Murray, MediaNews Group)

Rynek pracy ciągle wymusza zmiany, do których muszą dostosowywać się pracownicy i pracodawcy. Nie inaczej jest w gastronomii, gdzie wkracza automatyzacja. Do końca roku amerykańska firma Stellar Pizza, którą założyli byli inżynierowie SpaceX – firmy kosmicznej Elona Muska, planuje serwować klientom pizzę, która powstaje w całkowicie zautomatyzowanym procesie.

Słynny na cały świat włoski przysmak przygotowuje robot. A potrafi to zrobić w 45 sekund. Według właściciela firmy Bensona Tsei, to wyjście naprzeciw konsumentom.

Roboty jako pracownicy gastronomii

O tym, że robotyka w produkcji artykułów spożywczych działa sprawnie, wiadomo nie od dziś. Z łatwością można zauważyć też trend zastępowania pracowników handlu i nie trzeba wcale daleko sięgać wzrokiem: przyzwyczailiśmy się już do kas samoobsługowych, a powoli przestają nas dziwić samoobsługowe minisklepy. Automatyzacja rozwija się również w gastronomii.

Jak podaje CNBC, do końca tego roku Stellar Pizza chce wkroczyć na rynek Los Angeles z food-trackami oferującymi włoski specjał serwowany przez roboty.

Mobilne restauracje i robot w roli kucharza

Stellar Pizza to biznes założony w 2019 roku przez Bensona Tsai. Jak podaje CNBC, to właśnie on razem z byłymi pracownikami i inżynierami SpaceX wyprodukował maszyny, które mają bezdotykowo produkować pizzę w mobilnych restauracjach. Usługa ma być całkowicie bezobsługowa, a danie ma być gotowe do spożycia w ciągu 45 sekund.

To nie pierwsza firma, która chce za oceanem zrewolucjonizować w ten sposób produkcję pizzy. Zuma Pizza w przeszłości wykorzystywała już roboty przygotowujące włoski przysmak, jednak przedsiębiorstwo wyceniane na 4 mld dol. ostatecznie wycofało się z rynku gastronomicznego i skupiło na produkcji opakowań biodegradowalnych.

Benson Tsei w wywiadzie dla CNBC podkreśla, że zastosowanie robotów to wyjście naprzeciw oczekiwaniom klienta. Pizza o średnicy 30 centymetrów ma kosztować około 7 dol., choć ostateczne ceny nie są jeszcze ustalone.

Roboty w sieciach fast-food

Działające z powodzeniem na rynku amerykańskim sieci fast-food już wprowadzają w swoich lokalach maszyny, które pracują w kuchni. Jak informuje CNBC, z takiego rozwiązania korzysta m.in. sieć Wing Zone (specjalizuje się w smażonych skrzydełkach kurczaka), Chipotle (serwująca dania meksykańskie) czy White Castle (oferująca hamburgery) – roboty zastępują tam pracowników przy smażeniu frytek. Zastosowanie tego rozwiązania pozwala m.in. odpowiedzieć na braki kadrowe.

Czy zatem gastronomię czeka zautomatyzowana rewolucja i roboty wyprą pracowników? To niewykluczone, przynajmniej w pewnym stopniu.

Dzięki takiemu rozwiązywaniu nasza załoga może skupić się na innych czynnościach i poświęcić czas na testowanie przygotowywanych dań, czy na bieżącej obsłudze klienta – tłumaczy w rozmowie z CNBC Curt Garner, dyrektor ds. technologii w znanej amerykańskiej sieci Chipotle.

Automatyzacja pracy – jak wpływa na rynek zatrudnienia?

Automatyzacja pracy to proces nieuchronny i ciągle udoskonalany. Największą rewolucję można obserwować w przemyśle, ale nie tylko tam. W końcu algorytmy czy boty wykorzystywane są też m.in. w księgowości, kadrach i płacach, a nawet w rekrutacji. To budzi obawy wśród pracowników sektora finansowego, handlowego czy zajmującego się obsługą klienta.

Na szczęście pracownicy wielu sektorów gospodarki nie muszą się bać, że zastąpią ich całkowicie roboty. Nauczyciele, specjaliście ds. komunikacji i kreacji, pracownicy działów HR, pracownicy opieki społecznej czy pielęgniarze mogą spać spokojnie. Jak pisaliśmy już w money.pl, to przykłady zawodów, których niezbędnym elementem jest typowo ludzkie czy kreatywne podejście.

Poza tym roboty nie są w stanie całkowicie wyprzeć kapitału ludzkiego. Wciąż ich pracę musi nadzorować sztab pracowników, dlatego w wielu branżach niezbędne są osoby wyspecjalizowane, takie jak programiści, ale i pracownicy o podstawowych kwalifikacjach, by te maszyny obsługiwać.

Według raportu przeprowadzonego przez Personal Service już ponad połowa polskich przedsiębiorców jest gotowa na automatyzację i robotyzację. Deklarację przyspieszyła sytuacja związana z pandemią Covid-19.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(6)
WYRÓŻNIONE
victor
2 lata temu
Pasza nie zywnosc. Przygotowanie posilku potrzebuje czasu i serca.
B52
2 lata temu
Ok, ale piwa w 45 sec. automat nie uwarzy. I klapa.
luis
2 lata temu
czym się różni ""amerykańska kuchnia" od WC ? - niczym! w jednym i drugim wychodzi jedno i to samo
NAJNOWSZE KOMENTARZE (6)
Frajernia kup...
2 lata temu
Tak właśnie przyjdzie kilku nowych najbogatszych ludzi świata oraz miliony frajerów kupujących te pizze, miliony bezrobotnych lub pracujących i żyjących poniżej granicy ubóstwa
victor
2 lata temu
Pasza nie zywnosc. Przygotowanie posilku potrzebuje czasu i serca.
B52
2 lata temu
Ok, ale piwa w 45 sec. automat nie uwarzy. I klapa.
luis
2 lata temu
czym się różni ""amerykańska kuchnia" od WC ? - niczym! w jednym i drugim wychodzi jedno i to samo
Paweł
2 lata temu
No w końcu automatyzacja w gastronomi. To ma sens . Trzymam kciuki. Takie automaty mogły by serwować 24h na dobę, np na Mopach.