Ceny rolnicze w praktyce. Czyli ile rolnik ma z tego, co płacimy w sklepach
Wpływ na ceny rolnicze ma wiele czynników. Począwszy od formy integracji pionowej między rolnikami, przetwórcami, handlowcami i konsumentami, skończywszy na warunkach pogodowych w danym roku.
Na rynku mięsa, a zwłaszcza mleka najsłabszą pozycję mają przetwórcy, a na rynku zbóż rolnicy. To na nich w największym stopniu odbijają się wszelkiego rodzaju zapaści w branży, co skutkuje wzrostem cen rolniczych.
Na ceny rolnicze wpływa także stopień przetworzenia i liczba uczestników obróbki produktów rolniczych. Im ich więcej, tym mniejszy udział rolnika w cenie detalicznej produktu.
Przykładów nie trzeba szukać daleko. W Polsce w latach 1990–2010 w przypadku chleba udział rolników zmalał z 38 do 17 proc. na rzecz przetwórców - podaje portal kalendarzrolnika.pl.
Ceny rolnicze są na bieżąco monitorowane przez wiele portalów branżowych w kraju. Wśród nich znajdują się analizy skupu: tuczników, macior i knurów, ceny żywca wołowego, cenniki skupu drobiu, zbóż konsumpcyjnych oraz paszowych, ceny skupowe rzepaku, kukurydzy i strączkowych.