Kimchi z Polski coraz bliżej. Jak informują wiomoscihandlowe.pl, do UOKiK wpłynął wniosek koncentracyjny od koreańskiej firmy Daesang Corporation i Charsznickich Pól Natury z Krakowa.
Zamierzona działalność wspólnego przedsiębiorcy polegać będzie na produkcji dań gotowych w postaci produktów z kimchi, będącego tradycyjnym koreańskim daniem – czytamy w uzasadnieniu zacytowanym przez portal.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gigant kimchi z Korei zainwestuje w Polsce
Spółka o nazwie Daesang ChPN Europe, która powstanie w ramach współpracy firm z Polski i Korei Południowej, będzie sprzedawać produkty należącej do południowokoreańskiego koncernu marki Jongga takim sieciom, jak Carrefour, Auchan czy Lidl.
Jongga odpowiadała w pierwszej połowie roku za około 60 proc. całego eksportu kimchi z Korei Południowej. Kimchi to tradycyjny koreański przysmak, produkowany zwykle z fermentowanej kapusty, soli i ostrej papryki.
Daesang ogłosił również, że zainwestuje 15 mld wonów (ok. 10,7 mln dolarów) w budowę fabryki kimchi w Krakowie przed końcem 2024 roku. Zakład ma mieć ponad 6,6 tys. metrów kwadratowych powierzchni i wytwarzać do 3 tys. ton kimchi rocznie. Koncern posiada już 11 fabryk kimchi, z czego dwie za granicą – w Chinach i USA.