Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
MLG
|
aktualizacja

Fiskus prześwietla konta Polaków. Rośnie liczba blokad

126
Podziel się:

W ciągu ostatnich sześciu lat fiskus zablokował ponad 5 tysięcy rachunków bankowych na kwotę prawie 443 mln zł. Wszystko to przez podejrzenie, że mogło dojść do uszczupleń podatkowych w wysokości blisko 2,5 mld zł - informuje "Dziennik Gazeta Prawna".

Fiskus prześwietla konta Polaków. Rośnie liczba blokad
System STIR ruszył w połowie 2018 r. Jego zadaniem jest lustracja systemu bankowego w celu wykrywania transakcji służących wyłudzeniom (Pixabay)

"DGP" informuje, że z roku na rok zablokowanych kont jest coraz więcej. Dodaje, że maleje jednak wysokość szacowanych przez fiskusa ewentualnych uszczupleń podatkowych.

Skarbówka prześwietla konta Polaków

Dziennik podaje, że w ostatnich sześciu latach w sumie zostały zablokowane 5223 rachunki na kwotę 443 mln zł.

"Najwięcej blokad było w ubiegłym roku - 1188. Dotyczył one 312 podmiotów. Łączna kwota zablokowanych środków wyniosła 88,5 mln zł" - informuje "DGP".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ryanair będzie torpedować CPK - Maciej Wilk #17

Blokadę skarbówce umożliwia STIR, czyli System Teleinformatyczny Izby Rozliczeniowej. Ruszył w połowie 2018 r. Jego zadaniem jest lustracja systemu bankowego w celu wykrywania transakcji służących wyłudzeniom podatku VAT i innym oszustwom podatkowym.

Zażądać blokady mogą szef Krajowej Administracji Skarbowej oraz pięciu naczelników urzędów celno-skarbowych: dolnośląskiego, mazowieckiego, łódzkiego, podlaskiego i wielkopolskiego.

Według założeń blokada konta dokonywana jest w oparciu o wskaźnik ryzyka, ustalany na podstawie zautomatyzowanych algorytmów, które nie są jawne. Organ musi przy tym uprawdopodobnić, że istnieje podejrzenie wykorzystywania przez właściciela rachunku działalności banków lub SKOK-ów do celów związanych z wyłudzeniami skarbowymi.

Od lipca 2022 roku naczelnik urzędu skarbowego może zwrócić się do banku z żądaniem wydania informacji bankowej również takiej osoby, która nie ma statusu podejrzanego. W jednym z przepisów Polskiego Ładu zastąpiono bowiem słowo "podejrzany" określeniem "osoba fizyczna".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(126)
WYRÓŻNIONE
Apis
10 miesięcy temu
Tym własnie różnimy się od demokracji zachodniej ,,,, polski urzędnik jak zniszczy firmę dostaje awans,,,, niemiecki urzędnik ,jak by doprowadził do takiej sytuacji musi się gęsto tłumaczyć,, pięć lat prowadzę firmę w Niemczech ,,,, po pierwszej kontroli sanepidu ,,, byłem w szoku ,,,, urzędnik chodził że mną i tłumaczył mi jak mam naprawić niedociągnięcia,,, po czym podziękował,,, i powiedział że na zrealizowanie zaleceń mam rok... Kiedyś czytałem wywiad z socjologiem ,w którym padło pytanie , kiedy w Polsce będzie ,,,jak na zachodzie Europy,,,, odpowiedź : nigdy ,,,: winna jest nasza mentalność ,,,,
Albert1
10 miesięcy temu
Czyli bazują na przepisach łamiących konstytucyjne prawo do prywatności. Nie jesteś podejrzany a byle urzędniczyny bez wyroku może grzebać w informacji o twoim koncie. W takich przypadkach osoba której konto jest sprawdzane powinna otrzymywać informacje kto na jakim stanowisku grzebał w danych jak przy złamaniu rodo.
Apis
10 miesięcy temu
Pamiętacie pana Kluskę ,,,, gdyby nie urzędnicy ,,, kto wie czy my dziś nie byli byśmy światową potęgą w półprzewodnikach,,,, komuś widać zależało żeby tak się nie stało ,,,,
NAJNOWSZE KOMENTARZE (126)
lemasakr
5 miesięcy temu
Dodajemy szczyptę soli, mieszamy. Smażymy przez minutę na średnim ogniu. Uważamy, by jej nie zrumienić. Wsypujemy surowy ryż. Cały czas mieszając smażymy przez minutę. Kiedy ziarna ryżu zaczną się szklić, wlewamy połowę gorącego bulionu. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie bulion powinien już być w większości wchłonięty przez ryż, jest to więc najlepszy moment na dodanie mrożonego groszku. Dodajemy go do ryżu. Mieszamy i wlewamy pozostały bulion. Gotujemy, często mieszając, na średnim ogniu przez około 10 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie prawie cały bulion. Dodajemy wcześniej podsmażoną cukinię, mieszamy. Teraz nadszedł czas na świeże liście szpinaku. Dodajemy je do ryżu, mieszamy i trzymamy na średnim ogniu. Kiedy liście zwiędną i nabiorą intensywnego koloru, doprawiamy risotto. Sporo czarnego, świeżo zmielonego pieprzu nada mu pikantnej nutki, odrobina soli zaś wzmocni smak. Świeże masło sprawi, że risotto będzie miało bogaty smak i przyjemną konsystencję. Przysłowiową "kropką na i" jest spora garść świeżo startego parmezanu. Wszystko mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, by zadziałała magia :) Risotto przekładamy na talerze i posypujemy parmezanem.
Jędruś76
9 miesięcy temu
A jak to się ma z rodo z ochroną danych osobowych
Szejk z PiSu
10 miesięcy temu
Już niedługo zablokuje y rakietami fiskusa ....zaczynamy operacje specjalne
Wyborca
10 miesięcy temu
A gdzie koperty ,Romusie i pozostałe Nowaki Her T.
Nikita
10 miesięcy temu
A przejrzeli już Giertycha i grodzkiego hehe
...
Następna strona