Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
Katarzyna Bartman
|

Restauratorzy narzekają na młodych i leniwych. Za 18 zł na godzinę nikt nie chce już roznosić talerzy

99
Podziel się:

Restaurator z Warszawy skarży się, że spośród stu kandydatów na stanowisko kelnera nie udało mu się zrekrutować ani jednej osoby. Również inni restauratorzy z kraju narzekają na brak ludzi do pracy. Młodzi ludzie odpowiadają im, że odrobili lekcję z pandemii i wykorzystywać już się nie dadzą.

Restauratorzy narzekają na młodych i leniwych. Za 18 zł na godzinę nikt nie chce już roznosić talerzy
Grzegorz Górnik właściciel Akademii Kelnerskiej przyznaje, że podstawowe wynagrodzenia kelnerów nigdy nie były wysokie. W tym zawodzie od zawsze zarabia się na napiwkach (stock.adobe)

"Prowadzę od miesiąca rekrutację na kelnera do restauracji w Warszawie, dobra lokalizacja, okolice centrum, dobry dojazd autobusami i tramwajami. Nawet nie jest tak trudno zaparkować własnym autem bez parkometru, biorąc pod uwagę, że to centrum…" – tak zaczyna swoją opowieść na forum dla restauratorów pan Krzysztof.

Restaurator zaproponował stawkę wyjściową 18 zł netto za godzinę, ale nie wykluczył, że ją podniesie, o ile kandydat się wykaże.

Takie wynagrodzenie argumentuje tym, że młodzież, która się uczy i nie ma ukończonego 25. roku życia, nie płaci podatku dochodowego. Starsi wiekiem pracownicy dostają więc niższe wynagrodzenie na rękę i mają pretensje, że "szczypiory", które dopiero co przyszły pracować, zarabiają od nich lepiej.

Zobacz także: Ceny w sklepach wciąż w górę. Czy drożyzna może obalić rząd?

Stłuczki biorę na siebie

Pan Krzysztof zaznacza przy tym, że nie zagląda kelnerom do kieszeni, ile dostają napiwków – mogą je zachować dla siebie. Nie liczy im również za darmowe kawy, lemoniady, a nawet lunche. "Świętością jest dla mnie pensja, nie tydzień później, nie na raty, bez potrąceń za stłuczony talerz czy szklankę... jesteśmy tylko ludźmi i każdemu może coś wypaść, a zużycie i amortyzacja to jest mój problem i ja to biorę na klatę" – podkreśla.

Jak sam przyznaje, na jego ogłoszenie umieszczone na kilku portalach internetowych odpowiedziało 100 osób. 30 proc. spośród nich nie miało żadnego doświadczenia w pracy kelnera i zostało odrzuconych od razu. Do 20 proc. kandydatów nie udało się dodzwonić. Pozostała więc tylko połowa.

Restaurator nie tracił czasu na rozmowy rekrutacyjne, tylko zaprosił wszystkich, którzy przeszli wstępną selekcję na dzień próbny (płatny).

Z zaproszonych 50 osób, do pracy przyszło 15 osób. Tylko 5 kandydatów dało wcześniej znać, że rezygnuje. Po dniu próbnym zostało już tylko 7 osób.

Kolejnego dnia, kiedy wybrani kandydaci mieli już rozpocząć swoją pracę, okazało się, że część z nich rozchorowała się, inni stwierdzili, że jest za dużo pracy, a jeszcze inni – że praca im nie odpowiada. "I tak, po miesiącu poszukiwań zostaliśmy bez żadnego nowego kelnera" – kończy smutno swoją opowieść Krzysztof.

"Nie ma z kim pracować"

Pan Krzysztof zapytał swoich kolegów po fachu, co zrobił źle i czy inni restauratorzy mają podobne "przeboje" z pracownikami. Na odpowiedź nie musiał długo czekać.

"Mam identyczne doświadczenia, czytając czułam, jakbym sama pisała ten post. Naprawdę to nie jest generalizowanie, ale młodzieży nie chce się pracować. Nawet jeśli już się w owej pracy pojawią - nie starają się" – napisała Magdalena, właścicielka burgerowni z Wrocławia.

Katarzyna ze Szczecina również nie zostawia na kandydatach do pracy suchej nitki.

"Widzę, że w całej Polsce ta sama sytuacja [...], młodzież rozpuszczona, nienauczona pracy, leniwa, nieodpowiedzialna... Nic nie potrafią, nie chcą się uczyć, a chcą zgarniać kokosy... Jestem załamana tą sytuacją, nie ma z kim pracować. Nigdy nie widziałam takiego załamanego rynku pracy. Przerażające" – czytamy w jej poście.

Jej zdaniem w czasie lockdownów doświadczony personel z gastronomii wyjechał do pracy za granicę lub się przebranżowił i nie myśli już o powrocie do tej ryzykownej branży.

"Pandemia niczego was nie nauczyła?"

Wpis Krzysztofa skomentowali również pracownicy. Pani Weronika z Rzeszowa przepracowała jako kelnerka 7 sezonów. Swoją ostatnią pracę wspomina jako koszmar. Zgodziła się na trzy dni próbne. Pracowała od godz. 10 do godz. 23 na tzw. zleceniu.

"Byłam podawaczką naczyń i sztućców oraz sprzątaczką. Miałam zakaz odzywania się do klientów, dostałam menu do domu do nauki. Musiałam się go nauczyć na pamięć, byłam potem z tych dań odpytywana" – opisuje kobieta.

Kiedy w końcu dostała swoje stoliki, zaczęły się sypać na jej głowę gromy: od niezadowolonych klientów, że muszą długo czekać na swoje zamówienia, od kuchni – że nie zna składu sosów i wreszcie od innych kelnerów – że bez przeszkolenia parzy klientom kawę i przyjmuje od nich pieniądze. Trzeci dzień próby był dla pani Weroniki ostatnim dniem pracy.

"Traktujecie pracowników, jak napęd do tacy, a potem się dziwicie, że nikt nie chce u was pracować? Pandemia niczego was nie nauczyła?" – pyta z kolei pan Darek i radzi restauratorowi z Warszawy, by sam zatrudnił się jako kelner na kilka miesięcy za 18 zł za godzinę i pokazał, co potrafi.

Grzegorz Górnik właściciel Akademii Kelnerskiej przyznaje, że podstawowe wynagrodzenia kelnerów nigdy nie były wysokie. W tym zawodzie od zawsze zarabia się na napiwkach. Osoba wykwalifikowana potrafi dorobić drugą pensję, a nawet i więcej w ciągu miesiąca. Nowicjusz – dostaje tylko kilkanaście złotych dziennie.

Zdaniem eksperta, firmy, które zatrudniały personel na umowach o pracę, dostały dofinansowanie i przetrwały, a restauratorzy, którzy kombinowali i źle potraktowali ludzi – upadli lub mają dziś duże problemy, by zrekrutować kandydatów do pracy.

Górnik przypomina, że przed pandemią obiad w porządnej restauracji można było zjeść za ok. 40 zł od osoby, dziś jest to min. 100 zł od osoby.

Ludzie wydając takie pieniądze chcą być fachowo obsłużeni. - Kelnerzy to nie są maszyny do podawania talerzy. Ten człowiek musi mieć nie tylko wiedzę, ale i prezencję (odpowiedni uniform) oraz czas, by należycie obsłużyć gości – wylicza nasz rozmówca i dodaje, że ktoś, kto spośród stu osób nie potrafił zrekrutować ani jednej, powinien przemyśleć, czy faktycznie nadaje się na menedżera.

Z raportu BOŚ Banku wynika, że w czasie pandemii upadło ok. 20 proc. placówek gastronomicznych (na 72,3 tys. działających w 2019 r.). Większość spośród nich to małe firmy, często rodzinne, zatrudniające do 9 osób.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(99)
WYRÓŻNIONE
Andrzej
3 lata temu
30% Chętnych odrzuconych bo nie mają doświadczenia a może wśród tych 30% był właśnie ten co chce pracować. Ale nie, nie ma doświadczenia to gdzie ma je zdobyć? Przy układaniu płyt chodnikowych?
Janusz tylko ...
3 lata temu
Z opisu rozumiem, że Pan restaurator szukał doświadczonych pracowników. Jak już ktoś powiedział, pan Janusz nie nadaje się na managera. Albo dajesz godziwą stawkę dla doświadczonych plus umowa o pracę, albo bierzesz niedoświadczonych i poświęcasz czas i pieniądze na szkolenie. Nie prowadzę restauracji, ale nawet ja to rozumiem.
Beata
3 lata temu
A ci kandydaci, którzy nie mieli doświadczenia dlaczego zostali od razu odrzuceni? Niby jak mają go zdobyć jak nikt nie chce ich zatrudnić?
NAJNOWSZE KOMENTARZE (99)
sdfdsfsdf
9 miesięcy temu
najlepiej tani i dobry pracownik czyli cały czas polowanie na fraj...... a bmw 7 szefa pod tą knajpą stoi a placi tylko 18 zł i pewnie jak pracownik powie ze podejmie pracę za 18,50 to mu pracodawca powie prosto w oczy to ja ustalam warunki nie Pan/i taki despotyzm i tyrania panuje w polskich firmach
Rota
2 lata temu
Moja córka właśnie poszła dorobić w czasie studiów. To najwięksi wyzyskiwacze nawet nie dają nic zjeść ,musi nosić kanapki do pracy. Stawka 15 zł. Byłem przeciwny ale się uparła, pierwsza praca.
Niemcy
3 lata temu
Witam w niemczech jako kelner mam na miesiac 1800euro netto plus napiwki (okolo 1.000 na miesiac uzbieram) 200 euro za male mieszkanko na miesiac ,wyzywienie daje pracodawca.2600 zostaje na rękę. Bardzo slabo znam jezyk ale ludzie dosyc sa mili.
wanderer
3 lata temu
straszna stawka 18,30 PLN za godzinę... dla wyjaśnienia TO JEST STAWKA MINIMALNA mniej nie wolno płacić, jeśli wykonawca pracy ma więcej niż 26 lat z tej ZABÓJCZO WYSOKIEJ gaży potrącane są podatki i ZUS... może PRACODAWCY spróbują SOBIE wypłacać niewiele ponad 2.000 PLN i przeżyć kilka miesięcy z tak wysokimi wypłatami ?????
Soprano
3 lata temu
Ja się nie dziwię ,przy obecnych cenach ta stawka jest niewarta podjęcia pracy ,skoro jesteśmy w unii to powinny być stawki jak w krajach europejskich ...
...
Następna strona