Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. Martyna Kośka
|
aktualizacja

To żadne odmrażanie gastronomii. Restuaratorzy rozczarowani pomysłami rządu

12
Podziel się:

Restauratorzy nie zostawiają suchej nitki na sposobie, w jaki rząd prawdopodobnie (bo to informacje nieoficjalne) chce odmrażać gastronomię. Ograniczenia spowodują, że nie dość, że nie będzie gdzie obsługiwać klientów, to jeszcze goście wcale nie będą się czuć zachęceni, by wstąpić na coś do jedzenia lub picia.

Prawdopobne , że jeszcze długo nie wejdziemy do środka restauracji. Dla właścicieli lokali pomysł rządowy jest nie do zaakceptowania
Prawdopobne , że jeszcze długo nie wejdziemy do środka restauracji. Dla właścicieli lokali pomysł rządowy jest nie do zaakceptowania (Pixabay)

To żadne odmrożenie gastronomii – uważa wielu restauratorów. Spodziewają się, że otwarcie lokali na zasadach, które proponuje rząd (do których to informacji dotarli dziennikarze) nie tylko nie zapewni lokalom żadnej rentowności, ale jeszcze wytrąci właścicielom argument w ręku w rozmowach o obniżkach czynszu najmu. Na prośbę o utrzymanie obniżek każdy wynajmujący będzie mógł przecież odpowiedzieć, że przecież firma może już działać i zarabiać.

Tylko że to będzie działanie na ćwierć gwizdka. Wszystko wskazuje na to, że dopuszczalna będzie tylko obsługa kelnerska w ogródkach. Między stolikami trzeba będzie zachować co najmniej dwumetrowy odstęp. Przy stolikach będą mogła usiąść tylko jedna osoba (wyjątek dotyczy rodzin). Pomijając już to, że przy konieczności utrzymania takich odległości, w ogródku będzie się znajdowało niewiele stolików, to jeszcze wyłączona zostanie możliwość obsługi większych grup – bo zgodnie z prawem na obiad nie umówią się ani koleżanki, ani znajomi na piwo.

Posiadanie ogródka restauracyjnego wcale nie jest zasadą. W myśl pomysłu ci, którzy go nie mają, mieliby zostać zamrożenie jeszcze na długi czas – rząd jak ognia unika podawania dat zdejmowania kolejnych obostrzeń, więc setki restauratorów wciąż nie będą wiedziały, jak długo przyjdzie im czekać na otwarcie. W tej sytuacji zamknięcie działalności zacznie się jawić sensownym rozwiązaniem.

Zobacz także: Obejrzyj: Otwarcie restauracji i barów. Właściciele oczekują konkretów

Na problem połowicznego otwarcia zwrócił uwagę serwis "Dla Handlu". Opisuje list otwarty podpisany przez 22 restauratorów, we współpracy ze Związkiem Przedsiębiorców i Pracodawców.

- Apelujemy, by nie nazywać planowanych rozwiązań "odmrożeniem". Dla zdecydowanej większości z firm funkcjonowanie w nowym reżimie, nie będzie możliwe. Pozostaną one zamknięte. Tysiące kucharzy, kelnerów, barmanów oraz pracowników branż kooperujących nie wróci do pracy.
Właściciele lokali nie osiągną przychodu. Wynajmujący powierzchnie nie uzyskają czynszu. Polacy nie skorzystają z oferty gastronomicznej – obrazowo przedstawiają konsekwencje decyzji rządu przedsiębiorcy z branży.

Autorzy listu przedstawiają swoje propozycje tego, jak mogłoby wyglądać otwarcie restauracji tak, by było i bezpiecznie, i opłacalnie.

Lista 21 propozycji obejmuje to wszystko, co dziś wydaje się oczywistością w miejscach publicznych: zapewnienie płynu do dezynfekcji rąk przez gości, pracę w maskach i rękawiczkach, ustalenie maksymalnej liczby klientów, którzy mogą znajdować się w lokalu. Ponadto wskazane byłoby utrzymanie możliwie dużej przestrzeni między stolikami, ale bez odgórnego założenia, że muszą to być co najmniej dwa metry.

Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(12)
WYRÓŻNIONE
...........
4 lata temu
a jakie rozwiazania restauratorzy proponują ? Tłok i ścisk ?
Jaco
4 lata temu
Najlepiej bez roboty, rząd sypnął by gotówką do kieszeni. Każdy cierpi wiec trzeba umieć się szybko dostosować, a nie czekać na jałmużnę
ABC
4 lata temu
Mam jednoosobową działalność, która bardzo ucierpiała na pandemii. Szybko dopisałem PKD na inne usługi i zacząłem robić to czego nie za bardzo lubię, ale pozwoliło mi się odbić finansowo i odrobić straty. Dla chcącego nic trudnego
NAJNOWSZE KOMENTARZE (12)
ssss
4 lata temu
w Kielcach w pasażu na Plantach 50% z obsługi nie używa ani maseczek ani rękawiczek
erue
4 lata temu
należy się przebranżowić i wszystko
mama
4 lata temu
Skamlają jak TVN
kLIENT RESTAU...
4 lata temu
ok to skoro tak źle to jakbyście chcieli ? wszystko otwarte ? Dla mnie mogą wrócić do starych zasad, ale moja noga i mojej rodziny tam nie stanie. Chyba że ktoś ma biznes oparty na małolatach, wypiją przed 5 piw i przyjdą do knajpy na max 2, ale nie sądze żeby na tym knajpa zarobiła. Ludzie majętni są rozsądni i dbają o siebie, jeżeli byłoby po staremu na pewno nie przyjdą i nie zostawią kasy. Sytuacja jest trudnA.
ja
4 lata temu
Nikt nie każe wam otwierać. Tylko konsumpcjoniści tęsknią za wszelką cenę za waszym otwarciem. Normalny obywatel tego kraju idzie do restauracji raz na jakiś czas a tak gotuje z powodzeniem w domu. Starczy płaczu nad sobą. Możesz jeden z drugim zmienić zawód i wspomóc brygady budowlane w zakresie pomocy w budowie.