Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. TOS
|
aktualizacja

Coraz mniej alkoholu w brytyjskich piwach. Dla producentów liczy się każdy pens

8
Podziel się:

W tym roku już w kilku sprzedawanych na Wyspach markach piw obniżona została zawartość alkoholu - donosi "Daily Mail". Jak podaje serwis, w sierpniu wchodzą w życie zmiany w prawie, zgodnie z którymi wysokość podatku od napojów wyskokowych będzie bezpośrednio zależała od zawartości "procentów".

Coraz mniej alkoholu w brytyjskich piwach. Dla producentów liczy się każdy pens
Coraz mniej alkoholu w brytyjskich piwach. Dla producentów liczy się każdy cent (Universal Images Group via Getty Images, Gabriel Szabo / Newscast)

Obniżenie zawartości alkoholu będzie oznaczać dla producentów wymierne finansowe korzyści - podaje "Daily Mail", nazywając to zjawisko drinkflacją. Serwis donosi, że w ciągu ostatnich kilku miesięcy na taki krok zdecydowały się browary, które stoją za piwami Foster's, Spitfire Amber Ale, Bishops Finger Kentish Strong Ale i Old Speckled Hen Pale Ale. Zawartość alkoholu w tych trunkach spadła o 0,2-0,3 punktu procentowego.

Liczy się zysk

Taki ruch oznacza oszczędność rzędu dwóch-trzech pensów na puszce lub butelce. Producenci tłumaczą swoją decyzję dwojako, ale w żadnym wypadku nie chęcią zwiększenia zysków. Przekonują, że wynika to albo z konieczności podreperowania budżetu w związku z rosnącymi kosztami produkcji, albo z dbałości o zdrowie klientów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Greenpact - relacja 2 dzień

Jednak dr Sadie Boniface z brytyjskiego Instytutu Studiów nad Alkoholem w rozmowie z "Daily Mailem" powątpiewa w te tłumaczenia. Jak komentuje, koncerny alkoholowe mają na uwadze przede wszystkim jeden cel: jako przedsiębiorstwa chcą zarabiać pieniądze dla swoich udziałowców.

Jak podaje serwis, Colin Angus z Uniwersytetu w Sheffield podliczył, że gdyby wszystkie działające na brytyjskim rynku browary obniżyły zawartość alkoholu o 0,3 punktu procentowego, zaoszczędziłyby na podatkach około 250 milionów funtów rocznie. Przy obecnym kursie to równowartość niemal 1,3 miliarda złotych.

Niższe procenty w kolejnych piwach?

"Daily Mail" zaznacza, że w przyszłości zawartość alkoholu może zostać obniżona w kolejnych trunkach. Takiego kroku nie wyklucza koncern Heineken, który stoi za piwem Foster's i który na brytyjskim rynku sprzedaje też piwa Amstel, Birra Morretti, John Smith's i Newcastle Brown Ale.

Serwis komentuje, że zjawisko drinkflacji jest podobne do downsize'ingu, czyli zmniejszania zawartości produktu w opakowaniu przy utrzymaniu dotychczasowej ceny. W wypadku zmniejszania zawartości alkoholu w piwie, aby zorientować się, że coś się zmieniło, trzeba jednak zwracać uwagę nie na gramaturę czy objętość, a informację o "procentach".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
pieniądze
podatki
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(8)
WYRÓŻNIONE
Mol
rok temu
Foster jest chyba australijski a nie brytyjski?
gluten
rok temu
Powinni spróbować naszych 9% jak Karpackie albo Barley ;)
he he he
rok temu
dbałość o zdrowie klientów, zamiast jedno wypić to wypije dwa
NAJNOWSZE KOMENTARZE (8)
lk
rok temu
Kiedyś piwa były do 4,8. Powyżej były napoje alkoholowe o smaku piwa
Eternit
rok temu
I bardzo dobrze. Ja w pubie wolę wypić więcej słabszego piwa. Po pandemii pojawił się trend sprzedawania kilku mocnych lagerów zamiast szerokiej gamy ale, które są słabsze i smaczniejsze.
Max
rok temu
Pseudo piwo Żywiec też obniżyło zawartość alkoholu z 5,6 do 5,5 %.
jom
rok temu
moje ulubione old speckled hen mialo 5 teraz ma 4.8 procenta niby smak ten sam ale podswiadomie czlowiek czuje ze go w whoja robia
gluten
rok temu
Powinni spróbować naszych 9% jak Karpackie albo Barley ;)