Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Afera solna. Ruszyły kontrole zakładów spożywczych

0
Podziel się:

Już dziś Główny Inspektorat Sanitarny sprawdził pierwsze przedsiębiorstwa.

Afera solna. Ruszyły kontrole zakładów spożywczych
(PAP/Tytus Żmijewski)

Inspektorzy sanitarni w całym kraju będą pobierać w kontrolowanych zakładach spożywczych próbki do badań - zapowiedział rzecznik Głownego Inspoktoratu Sanitarnego Jan Bondar. Jeżeli okaże się, że była używana niejadalna sól, która trafiła do obrotu spożywczego, produkcja będzie wstrzymywana do momentu wyjaśnia sprawy.

Rzecznik GIS wyjaśnił, że kontrolowane będą zakłady wytwarzające produkty z użyciem soli, np. piekarnie. Jak dodał, GIS liczy, że w kontrole włączy się Inspekcja Weterynaryjna. Wczoraj Główny Lekarz Weterynarii nakazał już przegląd zapasów magazynowych soli lub mieszanek _ peklosoli _ oraz sprawdzenie dostawców i producentów. Dotyczy to zakładów mięsnych, przetwórstwa mięsnego, mleczarskich i rybnych, które nadzoruje Inspekcja Weterynaryjna.

Według ustaleń CBŚ i poznańskiej prokuratury trzy firmy - dwie z województwa kujawsko-pomorskiego i jedna z woj. wielkopolskiego - mogły sprzedawać miesięcznie tysiące ton soli, będącej odpadem przy produkcji chlorku wapnia i używanej do posypywania zimą dróg, jako sól spożywczą. Proceder ten mógł trwać kilka lat. O sprawie poinformowano wczoraj.

Pięć zatrzymanych do tej pory osób usłyszało zarzuty _ wprowadzenia do obrotu środka spożywczego szkodliwego dla zdrowia lub życia człowieka _ z przepisów ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Za czyn ten grozi do pięciu lat więzienia.

Sól była kupowana jako sól odpadowa, przepakowywana i sprzedawana po wyższej cenie jako sól spożywcza - m.in. zakładom przetwórstwa mięsnego.

Czytaj więcej o aferze solnej
Afera ze skażoną solą. Minister się tłumaczy Minister Rolnictwa podkreślił, że w Polsce trzeba w końcu zadbać o bezpieczeństwo żywności.
Afera solna. Eksperci badają, czym nas truto To był odpad z przemysłowej produkcji nawozów i tworzyw sztucznych. Czym grozi spożycie?
Magia solnego świata czyli haloterapia w grocie solnej Haloterapia, to nic innego jak wykorzystanie dobroczynnych właściwości mikroklimatu morskiego w terapii różnych dolegliwości.
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)