*Obecność groźnej bakterii EHEC, która jest przyczyną fali zatruć pokarmowych w Niemczech, stwierdzono w próbkach ogórków sałatkowych z Hiszpanii - poinformowały w czwartek władze landu Hamburg. *
Mikrobiolodzy z Hamburskiego Instytutu Higieny wykryli EHEC, czyli jeden ze szczepów pałeczki okrężnicy, Escherichia coli, w trzech próbkach hiszpańskich ogórków. Ogórki te są wycofywane ze sprzedaży - poinformowała hamburska senator ds. zdrowia Cornelia Pruefer-Storcks.
_ - Nie można wykluczyć, że także inne artykuły spożywcze mogą być źródłem zakażenia _ - zastrzegła senator.
W środę berliński Instytut im. Roberta Kocha ostrzegł przed spożywaniem na surowo sałaty, pomidorów i ogórków z północy Niemiec, gdzie liczba zatruć, spowodowanych bakterią EHEC jest największa.
Do czwartku w samym Hamburgu odnotowano 300 podejrzanych przypadków zakażenia, które objawia się krwawą biegunką i może prowadzić do uszkodzeń nerek. Większość chorych to kobiety. Do czwartku potwierdzono trzy przypadki śmiertelne zatrucia.
Wielu Niemców rezygnuje tymczasem ze spożywania świeżej sałaty, pomidorów i ogórków, a także owoców, których nie można obrać. Niektóre stołówki i firmy kateringowe wycofały świeże sałatki z menu.
Czytaj w Money.pl src="http://www.money.pl/u/money_chart/graphchart_ns.php?ds=1312870017&de=1320879540&sdx=0&i=&ty=1&ug=1&s%5B0%5D=TPE&w=460&h=250&cm=0"/>Dodaj wykresy do Twojej strony internetowej