Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Bakteria EHEC w hiszpańskich ogórkach

0
Podziel się:

Mikrobiolodzy z Hamburskiego Instytutu Higieny wykryli EHEC w trzech próbkach tych warzyw.

Bakteria EHEC w hiszpańskich ogórkach
(James Gathany/public domain/cdc.gov)

*Obecność groźnej bakterii EHEC, która jest przyczyną fali zatruć pokarmowych w Niemczech, stwierdzono w próbkach ogórków sałatkowych z Hiszpanii - poinformowały w czwartek władze landu Hamburg. *

Mikrobiolodzy z Hamburskiego Instytutu Higieny wykryli EHEC, czyli jeden ze szczepów pałeczki okrężnicy, Escherichia coli, w trzech próbkach hiszpańskich ogórków. Ogórki te są wycofywane ze sprzedaży - poinformowała hamburska senator ds. zdrowia Cornelia Pruefer-Storcks.

_ - Nie można wykluczyć, że także inne artykuły spożywcze mogą być źródłem zakażenia _ - zastrzegła senator.

W środę berliński Instytut im. Roberta Kocha ostrzegł przed spożywaniem na surowo sałaty, pomidorów i ogórków z północy Niemiec, gdzie liczba zatruć, spowodowanych bakterią EHEC jest największa.

Do czwartku w samym Hamburgu odnotowano 300 podejrzanych przypadków zakażenia, które objawia się krwawą biegunką i może prowadzić do uszkodzeń nerek. Większość chorych to kobiety. Do czwartku potwierdzono trzy przypadki śmiertelne zatrucia.

Wielu Niemców rezygnuje tymczasem ze spożywania świeżej sałaty, pomidorów i ogórków, a także owoców, których nie można obrać. Niektóre stołówki i firmy kateringowe wycofały świeże sałatki z menu.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)