Tłusty czwartek-pączki
Przed cukiernikami dziś nieprzespana noc. W tysiącach polskich cukierni rozpoczęło się wielkie smażenie pączków.
Słodkie, drożdżowe ciastka nadziane różnego rodzaju konfiturami, czekoladą lub budyniem - to tradycyjny przysmak na Tłusty Czwartek, czyli ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Pierwsze pączki były jednak zupełnie inne i wcale nie na słodko - mówi Tomasz Machoń z cukierni Cukierni Staropolskiej w Lublinie. Pierwsze pączki były wyrabiane z ciasta chlebowego a jako farsz służyła zawijana w środek słonina.
W Tłusty Czwartek Polacy zjadają średnio 2,5 pączka na jedną osobę. To daje prawie 100 milionów pączków zjedzonych jednego dnia. Nic dziwnego, że wielkie smażenie rozpoczęło się już dziś i potrwa całą noc. W Cukierni Staropolskiej smażenie rozpoczęło się po 15.00 i potrwa około 22 godzin.
IAR