Według danych Państwowej Inspekcji Sanitarnej ponad 90 procent zatruć pokarmowych w Polsce stanowią zatrucia w gospodarstwach domowych. Główny Inspektor Sanitarny Andrzej Wojtyła podkreśla, że aby ustrzec się zagrożeń musimy przestrzegać podstawowych zasad higieny i prawidłowo przechowywać żywność w warunkach domowych. Dlatego musimy pamiętać o myciu rąk podczas przygotowywania posiłków, oddzielnym przechowywaniu w lodówce produktów gotowych do spożycia, zabezpieczeniu żywności nieopakowanej przed zanieczyszczeniem oraz o przestrzeganiu zasad przechowywania produktów zgodnie z informacją na opakowaniu.
W wysokich temperaturach bakterie namnażają się znacznie szybciej, ale są też takie bakterie, którenamnażają się w warunkach chłodniczych. Dotyczy to zwłaszcza produktów zawierających dużo wody. Dlatego najlepiej spożywać żywność w stanie świeżym, a jeżeli musimy ją przechowywać - to jak najkrócej.
W dalszym ciągu z powodu nieprzestrzegania zasad przechowywania i spożywania produktów w okresie letnim najczęściej Polacy zapadają na salmonellę. Z kolei - jak ostrzega Jolanta Szych z Państwowego Zakładu Higieny - zatrucia pokarmowe dotyczą przede wszystkim małych dzieci.
W związku z wakacjami Główny Inspektorat Sanitarny przypomina także o niebezpieczeństwach zarówno, jeżeli chodzi o kleszcze, jak i pogryzienia przez dzikie zwierzęta. Wszyscy, którzy nie są zaszczepieni przeciwko tężcowi, powinni także odpowiednio postępować z urazami i otarciami na skórze.