Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

GIS: Lato to okres zwiększonego zagrożenia epidemiologicznego

0
Podziel się:

Główny Inspektorat Sanitarny alarmuje - lato to okres zwiększonego zagrożenia epidemiologicznego. Wiąże się to zarówno z łatwiejszym psuciem się żywności w gorące i upalne dni, jak też ze spożywaniem posiłków w sezonowych punktach tak zwanej "małej gastronomii".

Według danych Państwowej Inspekcji Sanitarnej ponad 90 procent zatruć pokarmowych w Polsce stanowią zatrucia w gospodarstwach domowych. Główny Inspektor Sanitarny Andrzej Wojtyła podkreśla, że aby ustrzec się zagrożeń musimy przestrzegać podstawowych zasad higieny i prawidłowo przechowywać żywność w warunkach domowych. Dlatego musimy pamiętać o myciu rąk podczas przygotowywania posiłków, oddzielnym przechowywaniu w lodówce produktów gotowych do spożycia, zabezpieczeniu żywności nieopakowanej przed zanieczyszczeniem oraz o przestrzeganiu zasad przechowywania produktów zgodnie z informacją na opakowaniu.

W wysokich temperaturach bakterie namnażają się znacznie szybciej, ale są też takie bakterie, którenamnażają się w warunkach chłodniczych. Dotyczy to zwłaszcza produktów zawierających dużo wody. Dlatego najlepiej spożywać żywność w stanie świeżym, a jeżeli musimy ją przechowywać - to jak najkrócej.

W dalszym ciągu z powodu nieprzestrzegania zasad przechowywania i spożywania produktów w okresie letnim najczęściej Polacy zapadają na salmonellę. Z kolei - jak ostrzega Jolanta Szych z Państwowego Zakładu Higieny - zatrucia pokarmowe dotyczą przede wszystkim małych dzieci.

W związku z wakacjami Główny Inspektorat Sanitarny przypomina także o niebezpieczeństwach zarówno, jeżeli chodzi o kleszcze, jak i pogryzienia przez dzikie zwierzęta. Wszyscy, którzy nie są zaszczepieni przeciwko tężcowi, powinni także odpowiednio postępować z urazami i otarciami na skórze.

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)