Paweł Połanecki z Koalicji podkreślił, że dziś nie można przewidzieć wszystkich negatywnych skutków spożywania żywności genetycznie zmodyfikowanej. Badania na ssakach laboratoryjnych wykazały szkodliwość tych produktów. Szczury poddane diecie z roślin GMO, głównie soi, miały zmiany patologiczne w organach odpowiedzialnych za detoksykację organizmu czyli w wątrobie, nerkach i trzustce - arumentował.
Jadwiga Łopata z Koalicji "Polska wolna od GMO" poinformowała, że najwięcej żywności genetycznie zmodyfikowanej jest w supermarketach. Są to głównie oleje sojowe, rzepakowe, kukurydza, ryż, pomidory a nawet cukier. Ryż i pomidory genetycznie modyfikowane oficjalnie wycofano ze sprzedaży bo dawały zbyt dużo problemów zdrowotnych. Żywność genetycznie modyfikowana jest tania i łatwa w uprawie, ale bezpowrotnie degraduje środowisko. Do jej produkcji używane są antybiotyki i środki chemiczne.