W Dolnej Saksonii wykryto niebezpieczne dla zdrowia dioksyny w wieprzowinie. Jak podało tamtejsze ministerstwo rolnictwa, w jednym z gospodarstw hodowlanych podczas badań mięsa wieprzowego wykryto poziom dioksyn wielokrotnie przekraczający normy. Kilkaset zwierząt przewidzianych do uboju zabito i zutylizowano. Trwają kontrole w 330 ubojniach.
Do tej pory w Niemczech niebezpieczny poziom dioksyn wykryto w 19 próbkach żywności. W 18 przypadkach chodziło o jajka, w jednym - o mięso drobiowe. Na czas badań zamknięto tysiące ferm drobiu, gospopdarstw hodowlanych i ubojni. Większość już otwarto, badania trwają jeszcze w 558 miejscach.
Dzisiaj na specjalnym posiedzeniu zbierze się komisja do spraw rolnictwa niemieckiego Bundestagu, która ma się zastanowić, jak uciszyć skandal z dioksynami. Kilka krajów już wstrzymało import niemieckiego mięsa, jaj i nabiału.