Badania na temat skutków picia zielonej herbaty trwały 11 lat. W tym czasie japońscy naukowcy przebadali ponad 40 tysięcy osób. Okazało się, że wśród osób, które piły co najmniej pięć filiżanek zielonej herbaty dziennie, współczynnik śmiertelności był o16 procent niższy niż u tych, które piły nie więcej niż jedną filiżankę.
Zielona herbata spowalnia też proces starzenia się mózgu, zmniejsza ryzyko otępienia umysłowego i zapobiega takim chorobom jak Alzheimer czy Parkinson. U osób w podeszłym wieku japońscy naukowcy badali takie funkcje umysłowe jak uwaga, pamięć i używanie mowy. Okazało się, że osoby pijące dużo zielonej herbaty wykazawały o połowę mniej objawów demencji niż osoby pijące niewielkie ilości tego napoju.
Z wcześniejszych badań prowadzonych na zwierzętach wynikało, że zielona herbata może mieć również działanie antynowotworowe. Jednak wieloletnie badania prowadzone przez japońskich naukowców na ludziach nie potwierdziły tej hipotezy.