W wierzeniach ludowych jajku nadawano moc uzdrawiającą i wykorzystywano do różnych zabiegów leczniczych. Wierzono, że tocząc jajko po ciele chorego można zamknąć w nim chorobę. Obmywano się również w wodzie, w której gotowano jajka, wierząc, że pomoże ona na różne choroby skóry.
Jajko pełniło rolę talizmanu chroniącego przed złem nie tylko ludzi, ale także zwierzęta i domostwa.
Potęga wierzeń w magiczną moc jajek była tak wielka, że gdy na ziemie polskie zawitało chrześcijaństwo, duchowni pragnąć wyplenić pogańskie zwyczaje przez setki lat zabraniali spożywania jajek w czasie Świąt Wielkanocnych. Z czasem jednak jajko stało się chrześcijańskim symbolem płodności, odradzającego się życia oraz znakiem zwycięstwa Chrystusa nad śmiercią, czyli symbolem zmartwychwstania.
Dzielenie się jajkiem podczas śniadania wielkanocnego ma odniesienie do wigilijnego opłatka. Jajko pełni rolę podarunku, którego intencją jest życzenie pomnażania sił witalnych.
Po dziś dzień w wielu regionach Polski, zwłaszcza na wschodnich krańcach kraju, praktykuje się trzykrotne obchodzenie domu lub mieszkania ze święconymi jajkami, co ma odgonić złe duchy i czary.