Francuski obyczaj biesiadny znalazł się obok tak wspaniałych zabytków jak piramidy faraonów. Według UNESCO francuski sposób biesiadowania jest wyjątkowy i należy do niematerialnych zabytków kultury człowieka. Za jedyny w swoim rodzaju uznano posiłek podawany przy okazji wielkich wydarzeń w życiu jednostki lub społeczności - takich jak śluby, urodziny czy święta.
Biesiada przebiega według schematu - aperitif, przystawka, główne danie, sery, deser, kawa, a do tego 4 - 5 różnych gatunków wina. Chodzi, zatem o obyczaj, a nie o kuchnię francuską, która jest bardzo zróżnicowana.
Przykład tego zróżnicowania podaje szef Malik z prestiżowej Akademii Kulinarnej Cordon Blue: "Kuchnia prowansalska - to kuchnia słońca i tym się różni od innych francuskich kuchni regionalnych. Oliwa z oliwek, tymianek, rozmaryn. Na talerzu odbijają się smaki i zapachy Prowansji. To kuchnia morza Śródziemnego i gór".
Znawcy tematu podkreślają, że wprawdzie każdy człowiek je, ale Francuzi z biesiady i kuchni stworzyli prawdziwą sztukę.