Eksperci Agencji poinformowali, że na reaktor trzeci skierowano z armatek wodnych 1260 ton wody, co pozwoliło obniżyć jego temperaturę i poziom promieniowania. W niedzielę ma zostać uruchomiony rezerwowy system chłodzenia. Nie wiadomo jednak, czy zadziałają pompy chłodzące.
Agencja poinformowała o skażeniu żywności w prefekturze Fukushima. Badania zostały przeprowadzane od 16 do 18 marca na próbkach mleka i szpinaku. Ślady radioaktywnego jodu i cezu wykryto również w wodzie kranowej w Tokio i w pięciu kolejnych prefekturach.
Agencja nie zgodziła się z japońskim Ministerstwem Zdrowia, które zapewniło, że stopień skażenia mleka i szpinaku nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzi. Zdaniem Agencji, radioaktywny jod może powodować uszkodzenia tarczycy, mimo iż czas jego rozpadu wynosi osiem dni.
Po krytyce Agencji Japonia wstrzymała sprzedaż żywności z prefektury Fukushima. Na wniosek Agencji władze prefektury zaleciły również przyjmowanie jodu.
IAR