GUS poinformował, że we wrześniu pszenica w skupie była o prawie trzydzieści dziewięć procent droższa niż przed rokiem. Natomiast żyto - o prawie pięćdziesiąt siedem procent. Ziemniaki kosztowały o czternaście procent więcej niż we wrześniu ubiegłego roku.
Profesor Jadwiga Seremak-Bulge z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podkreśliła, że ceny zbóż wzrosły gwałtownie w sierpniu, co wpłynęło na wzrost cen pieczywa.
Zbóż zebraliśmy w tym roku mniej, a przyczyną była letnia susza i powodzie, jakie dotknęły niektóre rejony kraju.
Profesor Jadwiga Seremak-Bulge powiedziała, że musimy się liczyć z drożeniem żywności.
Profesor zwróciła uwagę, że we wrześniu mieliśmy jednak sezonowy spadek cen zbóż i ziemniaków. Były one niższe niż miesiąc wcześniej, czyli w sierpniu. Ziemniaki we wrześniu były o połowę tańsze niż w sierpniu.
Powoli drożeje mleko, natomiast tanieje trzoda chlewna, dzięki czemu mniej płacimy za wieprzowinę w sklepach.