39 produktów z Małopolski zostało wpisanych do tej pory na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi - poinformował w środę wicemarszałek województwa Wojciech Kozak.
Podstawą wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych jest niezmienna receptura wytwarzania, wynosząca co najmniej 25 lat oraz szczególna i niepowtarzalna jakość związana z metodami produkcji, które gwarantują wyjątkowe cechy i właściwości wyrobu. Mogą się znaleźć na niej zarówno produkty rolne, jak i wyroby spożywcze.
Kozak, który uczestniczył w seminarium dotyczącym żywności w Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie poinformował, że najnowsze pozycje to kukiełka podegrodzka (specyficzna bułka drożdżowa) oraz polska fasola z orzełkiem (fasola biała z ciemnym czerwonym znamieniem kształtem przypominającym piastowskiego orła).
Na ostatnim posiedzeniu Rady ds. Produktów Tradycyjnych pozytywnie rozpatrzono wnioski dotyczące sułkowickiej krzonówki (zupa na bazie serwatki z dodatkiem różnych rodzajów wędlin i chrzanu)
, chleba męcińskiego (chleb pieczony na zakwasie, wyrasta w koszyczkach wiklinowych) i syropów owocowych.
Dodał, że wpis na listę prowadzoną przez resort rolnictwa to pierwszy krok do zarejestrowania produktu przez Komisję Europejską w celu ochrony jego unikalności. Małopolskimi produktami regionalnymi chronionymi przez UE są: bryndza podhalańska, oscypek i redykołka.
W Dzienniku Urzędowym UE są już opublikowane i czekają na decyzję o rejestracji wnioski z Małopolski dotyczące: chleba prądnickiego, obwarzanka krakowskiego, jabłka łąckiego, suskiej sechlońskiej i kiełbasy lisieckiej, a do Komisji Europejskiej zostały przesłane wnioski dotyczące karpia zatorskiego i fasoli "Piękny Jaś" z Doliny Dunajca. (PAP)
rgr/ bos/ gma/