Karp w różnej postaci, ale także potrawy z kapustą będą dominowały w sobotę na stołach wigilijnych na pograniczu polsko-litewskim. Jedna z potraw to fafarneski, po litewsku nazywane kucziukai.
Litwini mają podobne potrawy wigilijne jak Polacy. W Puńsku, gdzie Litwini stanowią 80 proc społeczeństwa, karpia przyrządza się ze śmietaną i pieczarkami albo w buraczkach. Jest także karp w galarecie. Jedna z postnych potraw to wigilijne gołąbki. Farsz składa się z kiszonej kapusty z grzybami zawiniętych w liściach świeżej kapusty.
Na stołach u polskich Litwinów jest także rosół z okonia, śledź w kapuście, groch z kapustą i ziemniakami, owsiany kisiel z owocami oraz salamokas, czyli postna zupa z cebuli, ziemniaków i kwaszonych ogórków.
Na każdym stole muszą być kucziukai - drobne ciasteczka drożdżowe przyprawione makiem i miodem. Polacy nazywają je różnie fafarneskami lub łazankami.
Litwini, to mniejszość narodowa, szczególnie przywiązująca wagę do tradycji. Sami szacują, że w Polsce żyje ich kilkanaście tysięcy. Według spisu ludności z 2002 r. Litwinów w Polsce jest blisko 6 tysięcy. Najwięcej żyje ich w gminie Puńsk w powiecie sejneńskim. (PAP)
bur/ drag/