XV Targi Rzemiosła i Przedsiębiorczości oraz Wystawa Owiec i Kóz połączone z X edycją konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" rozpoczęły się w sobotę w Lesku (Podkarpackie).
Impreza pod nazwą Agrobieszczady 2010 jest jedną z największych tego typu imprez w Polsce. Potrwa do niedzieli wieczór.
"Inicjatywa ma na celu promowanie lokalnej przedsiębiorczości, rolnictwa i obszarów wiejskich z terenu Bieszczadów, jak również z całego województwa podkarpackiego" - powiedziała PAP ˙Magdalena Tobiasz-Dawidowicz z urzędu marszałkowskiego w Rzeszowie, głównego organizatora imprezy. ˙
Na targach lokalni wytwórcy prezentują m.in. wyroby skórzane, wiklinowe, serwety, biżuterię. Odbywają się także kiermasz roślin ozdobnych i bylin, wystawa żywności ekologicznej z podkarpackich gospodarstw ekologicznych oraz prezentacje kulinarne wraz z degustacją potraw regionalnych i tradycyjnych. ˙
Zainteresowani mogą zapoznać się z najnowszym sprzętem rolniczym i ogrodniczym. Podczas targów będzie można zobaczyć także różne odmiany kóz i owiec, a najlepsi hodowcy otrzymają nagrody. Ponadto zaprezentują się także hodowcy szynszyli, kur ozdobnych i olbrzymich królików, tzw. gigantów. Nagrodzone zostaną także najciekawsze stoiska wystawowe oraz najsmaczniejsze wyroby z sanockiego twarogu. ˙
Targom towarzyszą występy zespołów folklorystycznych i ludowych, pokaż konnej woltyżerki i walk białą bronią w stylu kozackim. ˙
W ramach imprezy odbędzie się także wojewódzki finał X edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", wyłaniający najlepsze produkty nominowane do ogólnopolskiej nagrody "Perła 2010". Jej wręczenie odbędzie się podczas Międzynarodowych Tragów Spożywczych i Gastronomi Polagra Food 2010 we wrześniu w Poznaniu.(PAP) ˙
api/ ura/