Kiedy zaczynamy się odchudzać, najpierw "odchudzamy" produkty, po które sięgamy. Jogurty, mleka, sery, mięsa "light" stały się sprzymierzeńcem osób na diecie. Light czyli lekki? Może nie tyle lekki, co lekko pozbawiony wartości. O wartości produktów light opowiedziała PAP Life prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska SGGW, specjalistka od żywności ekologicznej.
"Moja opinia na temat produktów light jest zdecydowanie negatywna. Kiedyś zupełnie przez przypadek kupiłam sok light. Okazało się, że był z dodatkiem słodzika. Produkty light, żeby zachować mniejszą wartość kaloryczną są produkowane z dodatkami konserwującymi" - wyjaśnia Rembiałkowska.
Druga sprawa to odtłuszczanie: "W mleku są związki tłuszczowe zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe, które są zdecydowanie prozdrowotne i powinniśmy spożywać tego jak najwięcej. W momencie, kiedy pozbawiamy mleko naturalnego tłuszczu, zabieramy to, co jest najwartościowsze" - podkreśla Rembiałkowska.
Więcej - w serwisie PAP Life.
zig/
paplife@pap.plwww.paplife.pl/demo
tel.: (22)5092801
Polska Agencja Prasowa SA ul. Bracka 6/8 00-502 Warszawa