We Włoszech konsumpcja mięsa na osobę wynosi 92 kilogramy rocznie, czyli 1,7 kilograma tygodniowo. To trzy razy więcej niż zalecają dietetycy. Był to jeden z argumentów _ aktu oskarżenia _ podczas symbolicznego procesu, wytoczonego... mięsu.
Media podały, że proces odbył się w tym tygodniu w prawdziwej sali sądu w Bergamo, na północy Włoch, z inicjatywy m.in. ruchu Slow Food, krzewiącego zdrowe odżywianie się i kuchnię, opartą na regionalnych tradycjach kulinarnych. Proces zakończył się uniewinnieniem _ oskarżonego _ przez skład sędziowski, któremu przewodniczył przedstawiciel Slow Food z Mediolanu Carlo Casti.
Podczas rozprawy, prowadzonej zgodnie z zasadami procesu sądowego przytoczono argumenty, przemawiające - zdaniem oskarżycieli - przeciwko nadmiernej konsumpcji mięsa. Podstawowym było to, że zwiększa ona ryzyko poważnych chorób kardiologicznych. Jako kolejny wskazano, że prowadzi też do ogromnej nierównowagi w środowisku, o czym świadczy fakt, że aby do handlu trafił jeden befsztyk trzeba na wszystkich etapach od rzeźni do sprzedaży zużyć 4 tysiące litrów wody.
W opinii oskarżycieli kolejnym niepokojącym aspektem zaburzeń równowagi ekologicznej na tym tle jest przykład Ameryki Środkowej, gdzie w ostatnich dekadach wycięto 25 procent lasów, by zrobić miejsce dla hodowli bydła.
Poza tym - mówili oskarżyciele- ogromne ilości zboża przeznaczane są na paszę dla zwierząt hodowlanych zamiast na walkę z głodem na świecie, zwłaszcza obecnie w Rogu Afryki. Z argumentem tym wystąpili eksperci organizacji humanitarnej Cesvi z Bergamo, którzy byli jednym z promotorów _ procesu _. Przeciwnicy mięsa wyrażali przekonanie, że trzeba ograniczyć jego spożycie, by ratować planetę.
W czasie rozprawy, toczącej się w obecności ławy przysięgłych obrona wskazywała zaś między innymi na tysiące lat tradycji, która stoi za jedzeniem potraw mięsnych oraz na ich wartości odżywcze.
W słowie końcowym prezes organizacji Cesvi Giangi Milesi apelował o krzewienie bardziej zrównoważonej kultury spożycia. Po apelu tym, który miał pogodzić przeciwników i zwolenników mięsa, zostało ono uniewinnione.
Więcej informacji na temat spożycia mięsa - czytaj w Money.pl | |
---|---|
[ ( http://static1.money.pl/i/h/49/t113201.jpg ) ] (http://www.money.pl/gospodarka/unia-europejska/wiadomosci/artykul/produkcja;miesa;w;unii;europejskiej;do;2020;r;wzrosnie;o;4;proc;,56,0,880696.html) | Komisja Europejska przewiduje trwałe wzrosty Unijni eksperci oceniają, że do 2020 roku spożycie mięsa w krajach Wspólnoty wzrośnie o 2 proc. do 85,4 kg na osobę. |
[ ( http://static1.money.pl/i/h/236/t152812.jpg ) ] (http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/japonia;zakaze;wywozu;wolowiny;z;fukushimy,254,0,876798.html) | Będzie zakaz. Boją się radioaktywnego mięsa Rząd Japonii rozważa wprowadzenie całkowitego zakazu wywozu wołowiny z prefektury Fukushima po tym. |
[ ( http://static1.iwoman.pl/i/art/26/t136986.jpg ) ] (http://www.iwoman.pl/wielkanoc/swiateczny-obiad/stek;idealny;-;to;mozliwe,213,0,807893.html) | Stek idealny - to możliwe! Oto przepis na najlepszy stek wołowym w sosie pieprzowym z warzywnym garni. |