Pieczywo z różnych regionów kraju wypiekane według tradycyjnych receptur, zaprezentowane zostało podczas Ogólnopolskiego Święta Chleba, które w niedzielę odbyło się w radomskim skansenie.
Ładna pogoda zachęciła radomian do wizyty w radomskim skansenie, gdzie już po raz jedenasty radomski Cech Piekarzy, kierownictwo muzeum i lokalne władze, zorganizowały Święto Chleba. W tym roku impreza miała rangę ogólnopolską.
Coroczne święto ma charakter dużego kiermaszu, na którym swoje stoiska wystawiają renomowane piekarnie.
Piekarze, którzy przyjechali do Radomia z całej Polski, żartowali, że "pieczywo idzie tutaj jak świeże bułeczki".
Dużym zainteresowaniem cieszyły się m.in. rogale marcińskie - tradycyjny wypiek z Poznania.
Podstarszy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu Marian Weber powiedział PAP, że tajemnica dobrego smaku poznańskich rogali wynika ze starej receptury wypieku. "Ciasto półfrancuskie, do tego nadzienie z maku białego, cukier, bakalie, jaja i esencja migdałowa" - zdradzał degustującym przepis na wypiekane od 150 lat rogale.
Radomscy piekarze, zrzeszeni w cechu, bardzo starają się o dobrą jakość swoich wyrobów. Od kilku lat prowadzą akcję "Dobry chleb". Piekarnia, która posiada ten certyfikat, piecze zdrowe pieczywo, o przebadanym składzie chemicznym.
Według prezesa radomskiego Cechu Piekarzy Jarosława Gajdy zdrowy chleb, to taki, który wpływa pozytywnie na organizm. "Jeśli mówimy o dobrym chlebie, to myślimy o pieczywie, które spełnia wszelkie normy pod względem m.in. kwasowości i wilgotności" - stwierdził.
W tym roku po raz pierwszy przy okazji Święta Chleba zorganizowano konkurs na dobry chleb.
Wzięło w nim udział kilkadziesiąt piekarń z całej Polski; szesnaści z nich, w tym - z Warszawy, Radomia, Sanoka, Siedlec, Kielc i Gorzowa Wielkopolskiego, zdobyło wyróżnienia. Laureatom wręczała nagrody obecna na imprezie minister zdrowia Ewa Kopacz. Podkreśliła, że polski chleb ma wyjątkowy smak, walory zdrowotne i jest ceniony za granicą.
Hasło tegorocznego Święta Chleba brzmiało "Chcesz być mądry - jedz chleb". O dobroczynnym wpływie pieczywa na myślenie przekonywał dr Henryk Piesiewicz z Instytutu Badawczego Przemysłu Piekarskiego w Warszawie. Według niego skrobia zawarta w pieczywie dostarcza dostateczną ilość glukozy dla pracy mózgu, kwas glutaminowy, który neutralizujuje amoniak powstający w mózgu i inozytol, który pozwala sprawnie myśleć i działa antystresowo.
Na zakończenie niedzielnej imprezy organizatorzy lokalnych świąt chleba, których w Polsce odbywa się kilkanaście, odbiorą nagrody z rąk szefa resortu rolnictwa i rozwoju wsi Marka Sawickiego. Zaplanowano także koncert Moniki Brodki. (PAP)
ilp/ tot/