Belgia wprowadziła częściowy zakaz importu ogórków z Hiszpanii z powodu stwierdzenia w nich bakterii EHEC i śmiertelnego zatrucia się nimi co najmniej 10 mieszkańców północnych Niemiec.
_ - Zwróciłam się do Federalnej Agencji Bezpieczeństwa Żywności o zakaz importu ogórków od dwóch firm w Hiszpanii _ - poinformowała w poniedziałek minister rolnictwa Belgii Sabine Laruelle podczas spotkania szefów tego resortu państw UE w Debreczynie.
Dodała, że w wyniku przeprowadzonej kontroli Belgia _ od zimy nie sprowadziła z Hiszpanii żadnych ogórków _. Feralne ogórki prawdopodobnie zostały wyhodowane w dwóch gospodarstwach w Andaluzji, w Maladze i Almerii.
Szczep pałeczki okrężnicy Escherichia coli spowodował do tej pory śmierć w północnych Niemczech 10 osób. W ciągu tygodnia zgłoszono w Niemczech 800 potwierdzonych przypadków choroby, jak i podejrzeń infekcji.
Rzecznik prasowy polskiej Państwowej Inspekcji Sanitarnej Jan Bondar powiedział w ubiegłym tygodniu, że przy produkcji wczesnych ogórków stosuje się intensywne nawożenie naturalne (gnojowicę), aby zwiększyć plony, i w ten sposób mogło dojść do zakażenia. Wystarczy jednak umyć warzywa pod bieżącą wodą, by uchronić się od infekcji.
Czytaj w Money.pl src="http://www.money.pl/u/money_chart/graphchart_ns.php?ds=1305525906&de=1313445600&sdx=0&i=&ty=1&ug=1&s%5B0%5D=KER&st=1&w=460&h=250&cm=0&rl=1"/>