PKM Duda, Zakłady Mięsne Kier z Jastrzębia Pomorskiego i firma Krzyżanowscy z Radomia (Mazowieckie) zwyciężyły w VI Rankingu Zakładów Mięsnych, zorganizowanym przez Polską Federację Branży Mięsnej i miesięcznik AgroTrendy.
Nagrodę specjalną miesięcznika AgroTrendy "Człowiek Dekady Branży Mięsnej" otrzymał w czwartek wieczorem podczas uroczystości ogłoszenia rankingu prezes PKM Duda - Maciej Duda.
Ranking opracowywany jest przez redakcję i Federację na podstawie ankiet przesyłanych przez firmy. Prowadzony jest co roku. Dotychczas prowadzono jedną klasyfikację generalną. Tegoroczną, szóstą edycję podzielono na trzy kategorie: małych, średnich i dużych firm. Przyznano też tytuły lidera eksportu, ekspansji i efektywności.
Klasyfikacja w poszczególnych kategoriach firm powstała w oparciu o przychody netto ze sprzedaży, kapitał własny i zysk ze sprzedaży.
Wśród dużych firm - których roczne obroty przekraczają 50 mln euro (205,4 mln zł) - najlepsza w rankingu okazała się Grupa Kapitałowa PKM DUDA. Drugie miejsce zajęły Zakłady Mięsne "Łmeat-Łuków" w Łukowie (Lubelskie), a trzecie Zakłady Mięsne SKIBA Andrzej Skiba z Chojnic (Pomorskie). Na kolejnych miejscach uplasowały się Grupa Mróz z Borka Wielkopolskiego i Grupa Kapitałowa Tarczyński z miejscowości Ujeździec Mały k. Trzebnicy (Dolnośląskie).
W grupie firm średnich - których obroty roczne nie przekraczają 50 mln euro - najlepsze okazały się Zakłady Mięsne Kier z Jastrzębia Pomorskiego (Kujawsko-pomorskie). Druga w rankingu Federacji i AgroTrendów jest Wielkopolska Wytwórnia Żywności Profi z Grabowa nad Prosną (Wielkopolska), a trzecie - Zakłady Mięsne Zakrzewscy z Kosowa Lackiego (Mazowieckie). Kolejne miejsca zajęły Zakłady Mięsne Pamso z Pabianic (Łódzkie) i Zakłady Mięsne Warmia, Mardi z Biskupca (Warmińsko-Mazurskie).
W grupie małych firm, których obroty roczne nie przekraczają 10 mln euro (41,1 mln zł), pierwsze miejsce zajęła firma Krzyżanowscy z Radomia (Mazowieckie). Drugi w rankingu został Zakład Mięsny BEKON Zbigniew Niedbalski z Jabłowa Pałuckiego k. Łabiszyna (Kujawsko-pomorskie), a trzeci - Zakład Mięsny Kabo A. Borowik, W. Karpieszuk z Choroszczy (Podlaskie). Dalej sklasyfikowano Zakład PUH Rzeźnictwo, Wędliniarstwo Ryszard i Kazimiera Mroczek z Tarnowa Opolskiego (Opolskie).
Dodatkowe tytuły przyznane w tym roku to Lider Eksportu - dla Zakładów Mięsnych "Łmeat-Łuków". Kategoria lider eksportu została stworzona dla firm, które mają znaczny udział w sprzedaży na rynkach zagranicznych. Oceniane były: wartość sprzedaży eksportowej, udział eksportu w przychodach i dynamika wzrostu eksportu.
Zakłady Mięsne Kier uzyskały też tytuł Lidera Efektywności. Tytuł ma zwrócić uwagę na najlepszą firmę w dziedzinie gospodarowania zasobami. Do oceny posłużyły dane o rentowności ze sprzedaży, rentowności wykorzystania kapitałów własnych i przychody na jednego zatrudnionego.
Trzeci tytuł - Lidera Ekspansji - dostał Zakład Mięsny Bekon. W tej kategorii oceniano firmy, które najszybciej zdobywają nowe rynki zbytu oraz najszybciej się rozwijają. Oceniane były dynamika wzrostu przychodów ze sprzedaży, wzrost zatrudnienia, dynamika wzrostu kapitałów własnych i intensywność inwestycji. (PAP)
ago/ drag/ gma/