*U 35 osób w Wielkiej Brytanii i czterech w Irlandii stwierdzono salmonellę; jedna osoba zmarła - poinformowała w czwartek utworzona z inicjatywy brytyjskiego rządu niezależna organizacja Health Protection Agency (HPA), odpowiedzialna za medyczną prewencję. *
Bakterie salmonelli wywołują najczęściej dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Liczba chorych od grudnia jest w W. Brytanii trzykrotnie wyższa niż statystyczna średnia z dwóch miesięcy. Tym razem jako możliwy nośnik bakterii organizacja HPA wskazała na arbuzy.
Na podstawie rozmów z 15 chorymi, HPA ustaliła, że dziesięciu jadło arbuzy w okresie trzech dni poprzedzających wystąpienie zatrucia pokarmowego. U niektórych wystąpił ten sam szczep bakterii - Newport.
Chorzy to osoby w różnych grupach wiekowych: od sześciu miesięcy do 86 lat. Najwięcej przypadków zachorowań odnotowano we wschodniej Anglii; większość chorych to kobiety. Osoba, która zmarła w Anglii była ogólnie w złym stanie zdrowia - zaznaczyła HPA. (PAP)
asw/ ap/