Główny Lekarz Weterynarii zdecydował o wycofaniu z rynku puszek ze starym szwedzkim mięsem oraz produktów, które je zawierały. W sumie wycofano blisko 39 tysięcy puszek oraz ok. 250 kg farszu mięsnego i gotowych wyrobów, m.in. pierogów i krokietów - poinformował w czwartek PAP rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego Jan Bondar.
Mięso wyprodukowane w Szwecji w latach 1982-93 zostało sprowadzone do Polski w 2007 r. Produkt miał postać pozbawionego cieczy proszku mięsnego.
Decyzje o wycofaniu Główny Lekarz Weterynarii wydał ze względu na braki formalne w dokumentacji, które uniemożliwiały identyfikację produktu. Zgodnie z unijnym prawem, identyfikowalność produktu oznacza obowiązek jednoznacznego oznakowania partii towaru spożywczego oraz śledzenia jego drogi na wszystkich etapach jego produkcji, przetwarzania i dystrybucji.
Według GIS puszkami handlowały dziesiątki firm. Spora część z nich nie przetwarzała mięsa, ale odsprzedawała je przetwórniom i zakładom garmażeryjnym. Puszki zostały wykryte na terenie województw: mazowieckiego, wielkopolskiego, warmińsko mazurskiego, a także zachodniopomorskiego i dolnośląskiego.
Jak zaznaczył Bondar, przeprowadzone badania nie potwierdziły medialnych doniesień o szkodliwości produktów. Jednak, zgodnie z zasadą ostrożności, gdy nie ma pewności czy dany produkt jest bezpieczny czy nie, należy traktować go jako niebezpieczny. Ostateczne wyniki kontroli będą znane na początku przyszłego tygodnia. (PAP)
awy/ bos/ jra/