Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Truskawka kaszubska i redykołka na liście produktów chronionych

0
Podziel się:

Kolejne dwa polskie produkty tradycyjne zostały zarejestrowane przez
Komisję Europejską - truskawka kaszubska i ser redykołka - podało ministerstwo rolnictwa. Unijną
ochroną objętych jest już 14 polskich produktów.

*Kolejne dwa polskie produkty tradycyjne zostały zarejestrowane przez Komisję Europejską - truskawka kaszubska i ser redykołka - podało ministerstwo rolnictwa. Unijną ochroną objętych jest już 14 polskich produktów. *

Wpisanie ich na unijną listę oznacza, że producenci wytwarzają je według starych, tradycyjnych na danym terenie receptur. Unijny znak gwarantuje, że produkty są wysokiej jakości, co daje możliwość uzyskania za nie wyższej ceny. Produkcja tych wyrobów jest kontrolowana przez wojewódzkiego inspektora jakości artykułów rolno-spożywczych.

Na liście są już bryndza, oscypek, miody wrzosowe z Borów Dolnośląskich, miody pitne, rogal świętomarciński, wielkopolski ser smażony, andruty kaliskie, olej rydzowy i pierekaczewnik.

Truskawka kaszubska wyróżnia się bardzo silnym aromatem oraz zapachem i jest słodsza od owoców pochodzących z innych regionów. Może być ona uprawiana tylko na obszarze powiatu kartuskiego, kościerskiego, bytowskiego oraz gmin Przywidz, Wejherowo, Luzino, Szemud, Linia, Łęczyce oraz Cewice.

Redykołka - to niewielki, półtwardy, półtłusty serek wytwarzany w kształcie zwierzątka, ptaka, serduszka lub wrzeciona. Podstawowym jego składnikiem jest mleko owcze pochodzące od rasy "polska owca górska". "Redykołka" może być produkowana na terenie wybranych gmin województwa śląskiego i małopolskiego. Ser ten dawniej wyrabiali pasterze wołoscy. (PAP)

awy/ drag/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)