Trzoda tanieje ze względu na sytuację na tym rynku, a nie z powodu zmowy cenowej zakładów przetwórczych - ocenił Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Jest to odpowiedź UOKiK na wniosek Krajowej Rady Izb Rolniczych o zbadanie przyczyn spadku cen żywca wieprzowego.
Zarząd KRIR zwrócił się w tej sprawie do UOKiK w połowie stycznia br. KRiR argumentowała, że napływ z Niemiec do Polski półtusz wieprzowych w cenach dumpingowych (poniżej kosztów produkcji), spadek cen skupu żywca oraz drożejące pasze spowodowały, że produkcja żywca w Polsce stała się nieopłacalna.
UOKiK zbadał sprawę. Odpowiedź została opublikowana w środę na stronie internetowej KRiR. Według UOKiK, "opisane przez KRIR problemy są wynikiem ogólnie złej sytuacji na rynku mięsa wieprzowego w całej Unii Europejskiej i wątpliwe wydaje się być twierdzenie, że niskie ceny skupu żywca są spowodowane zawarciem przez przedsiębiorców prowadzących skup lub przetwórstwo żywca wieprzowego porozumienia cenowego zakazanego na mocy ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów".
UOKiK tłumaczy, że w ostatnim czasie wieprzowina potaniała w całej Unii Europejskiej. Na spadek poziomu cen skupu żywca, m.in. w Polsce, miało wpływ wykrycie kilka tygodni temu w Niemczech tzw. afery dioksynowej (przekroczenia normy dioksyn w mięsie wieprzowym). Sytuacja ta spowodowała, że konsumenci ograniczyli zakupy tego mięsa z obawy przed ewentualnym jego szkodliwym wpływem na zdrowie, co wpłynęło na ceny skupu żywca. W tym czasie ceny skupu żywca w Niemczech spadły o 7,2 proc.
Według UOKiK, sytuację na rynku żywca pogarsza także wzrost cen pasz, powodujący mniejszą opłacalność hodowli.
Zdaniem Urzędu, "sygnalizowany problem oferowania obecnie na rynku półtusz wieprzowych z Niemiec po cenach dumpingowych wskazuje na istnienie uwarunkowań rynkowych, które wywołują silną presję na obniżkę cen skupu przez zakłady przetwórcze mięsa wieprzowego od krajowych producentów."
Z antykonkurencyjnym porozumieniem cenowym mamy do czynienia w przypadkach, gdy działania przedsiębiorców (określone skoordynowane zachowania) wynikają z podjętych wspólnie uzgodnień - wyjaśnił UOKiK. Przeciw możliwości zawarcia antykonkurencyjnego porozumienia świadczy również duże rozdrobnienie działających na polskim rynku zakładów skupujących i przetwarzających mięso wieprzowe.
W listopadzie 2010 r. średnia cena skupu żywca wieprzowego wyniosła 3,81 zł/kg i była o 1,5 proc. niższa niż w październiku ub.r. i o 8 proc. niższa niż rok wcześniej. Na przełomie roku 2010/2011 żywiec kosztował przeciętnie 4,06 zł/kg, a w trzecim tygodniu stycznia br. - już 3,63 zł/kg. Ceny żywca są zróżnicowane regionalnie. (PAP)
awy/ je/ gma/