Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Whisky, która "dojrzewała" 100 lat w lodach Antarktydy

0
Podziel się:

Kilka tygodni trwał proces bardzo ostrożnego odmrażania skrzynki
szkockiej whisky, która przetrwała ponad 100 lat w lodach nowozelandzkiej części Antarktydy: po
otwarciu okazało się, że trunek zachował znakomity smak.

*Kilka tygodni trwał proces bardzo ostrożnego odmrażania skrzynki szkockiej whisky, która przetrwała ponad 100 lat w lodach nowozelandzkiej części Antarktydy: po otwarciu okazało się, że trunek zachował znakomity smak. *

Skrzynka z jedenastoma butelkami whisky marki McKinlay & Co wyprodukowanej w 1896 i 1897 roku, została odnaleziona pod lodem w 2006 roku. Umieszczono ją w specjalnej chłodni urządzonej w Muzeum Canterbury w nowozelandzkim mieście Christchurch.

Nowozelandzcy archeolodzy odkryli ją w lodowcu, pod namiotem pozostawionym przez irlandzkiego podróżnika i odkrywcy Ernesta Shackeltona. W latach 1907-1909 podjął on kilka nieudanych wypraw z zamiarem dotarcia do Bieguna Południowego.

W ostatniej wyprawie, gdy pozostało mu do celu 160 kilometrów, jego ekspedycja musiała zrezygnować, ponieważ zabrakło jej żywności. Prawdopodobnie wtedy pozostawił skrzynkę z alkoholem.

Wkrótce, w 1911 roku, Biegun Południowy zdobył Norweg Roald Amundsen.

O zapomnianym już niemal Shackeltonie znów jest głośno w Nowej Zelandii i sąsiedniej Australii za sprawą odnalezionej skrzynki znakomitego napoju.

Po odmrożeniu, eksperci pobrali próbki trunku za pomocą strzykawki wprowadzanej do butelek przez korek. Stwierdzili, że whisky zachowała swą płynność, smak i aromat, mimo iż przez ponad 100 lat pozostawała w temperaturze minus 30 stopni Celsjusza.

Specjaliści z nowozelandzkiej destylarni whisky, która nadal jest dystrybutorem marki McKinlay, poddają teraz próbki analizie laboratoryjnej, aby odzyskać dawno zapomnianą receptę, według której była produkowana. (PAP)

ik/ ro/

6774862

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)