240 ton produktów spożywczych, o 50 ton więcej niż w zeszłym roku, zebrało 19 Banków Żywności podczas Wielkanocnej Zbiórki Żywności. Akcja odbyła się w dniach 23-25 marca.
Wielkanocną Zbiórkę Żywności organizują Banki Żywności, które każdego roku zachęcają klientów sklepów do podzielenia się swoimi zakupami z potrzebującymi. Ponad 17 tys. wolontariuszy zbierało produkty, które jeszcze przed świętami, za pośrednictwem lokalnych organizacji charytatywnych, trafią do potrzebujących.
W tym roku zbiórkę przeprowadziły Banki Żywności w Chojnicach, Częstochowie, Elblągu, Gdańsku, Gorzowie Wielkopolskim, Krakowie, Lesznie, Olsztynie, Ostrowcu Świętokrzyskim, Pile, Poznaniu, Radomiu, Rudzie Śląskiej, Siedlcach, Słupsku, Suwałkach, Tarnobrzegu, Tczewie i Toruniu.
Zebrane produkty są przekazywane lokalnym fundacjom i stowarzyszeniom, które m.in. prowadzą jadłodajnie, ośrodki pomocy, wspierają bezdomnych, bezrobotnych, rodziny wielodzietne, osoby starsze i niepełnosprawne oraz samotnie wychowujące dzieci.
W Niedzielę Palmową - 1 kwietnia - Bank Żywności SOS w Warszawie organizuje akcję "JAJO!" - wolontariusze będą zbierać przy wyjściu z wybranych kościołów świeże jajka, które tradycyjnie trafią na wielkanocne stoły najbardziej potrzebujących. Akcji towarzyszyć będzie festyn malowania pisanek, który odbędzie się na Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie. W ubiegłym roku podczas akcji zebrano ponad 23 tys. jaj. (PAP)
pro/ abr/