15 tys. studentów rozpoczęło nowy rok akademicki na najmłodszej w kraju uczelni - Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym (ZUT). Uczelnia powstała z połączenia Akademii Rolniczej i Politechniki Szczecińskiej w styczniu 2009 r.
Podczas inauguracji marszałek sejmu Bronisław Komorowski nazwał utworzenie Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego "absolutnie eksperymentalnym przedsięwzięciem".
"Gratuluję wszystkim, którzy wpadli na ten niezwykły pomysł połączenia wydziałów rolniczych z technicznymi. To niesłychanie celny pomysł odpowiadający nowym potrzebom i wyzwaniom" - powiedział marszałek. Uniwersytet zaczął działać już w styczniu br., a w czwartek odbyła się pierwsza w historii uczelni inauguracja nowego roku, na której po raz pierwszy zaprezentowano nowy sztandar uczelni.
W nowym roku akademickim w ZUT będzie studiować 15 tys. studentów na 35 kierunkach 10 wydziałów. Na pierwszy rok przyjęto 4 tysiące studentów. Podczas rekrutacji największym zainteresowaniem cieszyły się urbanistyka i informatyka. W tym roku utworzono nowy kierunek kształcenia - inżynierię bezpieczeństwa na Wydziale Techniki Morskiej. Uczelnia ma również pięć kierunków zamawianych, kształcących w specjalnościach, na które jest obecnie zapotrzebowanie na rynku m.in. mechatronikę, robotykę, informatykę.
W ostatnich latach laboratoria i baza dydaktyczna Akademii Rolniczej oraz Politechniki Szczecińskiej były systematycznie modernizowane. W wyniku utworzenia Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego wzmocnione zostały zespoły badawcze zajmujące się inżynierią, ochroną i kształtowaniem środowiska, źródłami energii odnawialnych, bio- i nanotechnologiami, polimerami, a także ekonomią oraz technologiami produkcji przemysłowej i rolnej.
Uniwersytet ma 17 uprawnień do nadawania stopnia naukowego doktora i dziewięć habilitowanego oraz występowania o tytuł naukowy profesora w zakresie: elektrotechniki, informatyki, budowy i eksploatacji maszyn, inżynierii chemicznej, technologii chemicznej, rolnictwa, agronomii, rybactwa oraz technologii żywności i żywienia.(PAP)
szt/ ls/ jbr/