Specyfika handlu obwoźnego
Dla wielu handel obwoźny jest jedną z najprostszych form prowadzenia działalności gospodarczej. Wystarczy samochód lub miejsce na targu i można zarabiać pieniądze. Zanim jednak zaczniemy, trzeba wiedzieć, jakie obowiązki są związane z prowadzeniem handlu obwoźnego. Najczęściej będzie to sprzedaż żywności z samochodu, tj. warzyw i owoców.
Jeśli chcesz działać zgodnie z prawem, prowadząc handel obwoźny, możesz sprzedawać w wyznaczonych miejscach z ruchomych punktów sprzedaży, automatów ulicznych, namiotów i straganów. Oczywiście na początku trzeba zarejestrować działalność w urzędzie miasta i gminy, a zamiar sprzedaży żywności ze środków transportu zgłosić właściwemu organowi, zarejestrować i uzyskać zatwierdzenie przez właściwego miejscowo państwowego powiatowego inspektora sanitarnego.
Jak sprzedawać żywność z samochodu?
Przepisy nie regulują szczegółowo konstrukcji i wyposażenia pomieszczeń ruchomych i tymczasowych oraz sposobu wykorzystywania środków transportu w obrocie żywnością. Stanowią tylko ogólnie, że pomieszczenia te powinny być usytuowane, zaprojektowane, skonstruowane w taki sposób, aby uniknąć ryzyka zanieczyszczenia żywności, na przykład przez zwierzęta i szkodniki. Muszą być też utrzymywane w czystości i w dobrym stanie technicznym. Wymogi dotyczące czystości i dobrego stanu technicznego muszą również spełniać środki transportu używane do przewozu żywności. W dodatku powinny być tak zaprojektowane i skonstruowane, aby umożliwić właściwe czyszczenie i dezynfekcję. Z kolei środki spożywcze należy w nich umieszczać w taki sposób, aby wyeliminować ryzyko zanieczyszczenia sprzedawanej żywności.
Jeśli sprzedajesz żywność przygotowywaną na miejscu (np. w food trucku)
, konieczny będzie dostęp do wody zimnej i ciepłej. Nowoczesne pojazdy mają możliwość podłączenia zewnętrznego źródła wody. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości, najtańszym rozwiązaniem będzie baniak z zamontowaną grzałką do podgrzewania wody. Sprawa komplikuje się, kiedy nie masz jak tego zamontować. Jeśli dostępu do wody nie mamy, trzeba bardzo dokładnie określić gdzie i jak będziemy dbać o higienę personelu oraz maszyn czy urządzeń. Bez wątpienia konieczna będzie też toaleta. Można umówić się z pobliską restauracją czy sklepem, że możemy korzystać z łazienki.
Jak rozliczać sprzedaż w handlu obwoźnym?
Przedsiębiorca trudniący się handlem obwoźnym lub obnośnym nie jest zobowiązany do ewidencjonowania transakcji na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych na kasie fiskalnej. Powinien zatem prowadzić ewidencję sprzedaży bezrachunkowej lub też wystawiać dowody wewnętrzne.
Ewidencja sprzedaży bezrachunkowej powinna mieć postać broszury (czyli być spięta na stałe) i posiadać ponumerowane kartki. Jeżeli sprzedawca trudniący się handlem obwoźnym jest dodatkowo czynnym podatnikiem VAT w prowadzonej ewidencji sprzedaży bezrachunkowej powinien dodać również pozycje dotyczące stawek i wartości podatku od towarów i usług.
Przy handlu obwoźnym lub obnośnym każdy przychód nieudokumentowany fakturą należy ująć w ewidencji, a na koniec dnia dokonać podsumowania sprzedaży. Jeżeli prowadzenie księgowości zostało zlecone biuru rachunkowemu, możliwe jest ujmowanie w KPiR przychodów z całego miesiąca. Co ważne, zapisu tego należy dokonać najpóźniej do 20 dnia kolejnego miesiąca za miesiąc poprzedni.
Czy handel obwoźny się opłaca? Dla wielu zaletą może być brak konieczności ponoszenia kosztów wynajmu lokalu i opłat z tym związanych. Z drugiej strony trzeba liczyć się z tym, że mieszczanie się w celu dotarcia z towarem do klienta również wymaga nakładów. Zanim podejmiesz decyzję związaną z takim biznesem, przelicz, jaka jest różnica między czynszem a wydatkami ponoszonymi na paliwo. Określ też dokładnie grupę odbiorców twoich produktów oraz oszacuj zasięg obszaru, na którym będziesz działał. Jeśli masz zamiar działać na wsi lub w małym mieście, sensowne i opłacalne może być uruchomienie obwoźnego sklepiku z żywnością albo budki typu food-truck.