Słodkie i kaloryczne amerykańskie naleśniki – to pomysł na biznes dwóch braci. Piotr i Maciej Śliwa na warszawskim Solcu prowadzą naleśnikarnię „Mr. Pancake”. - Chcieliśmy stworzyć lokal jedyny w swoim rodzaju, który nie będzie typową restauracją – wspominają właściciele. Inspiracją do założenia firmy było m.in. wspomnienie amerykańskich słodyczy, które braciom przed laty przesyłała z USA babcia.
W biznes zainwestowali ok. 100 tys. zł oszczędności. Część dodatkowych środków pochodziła z dofinansowania i kredytu unijnego.
Jak podkreślają młodzi przedsiębiorcy, ich naleśnikarnia jest przykładem lokalu będącego w opozycji do obecnych, zdrowych trendów żywieniowych. - Jesteśmy niszowym miejscem. Sprzedajemy pankejki, które mają milion kalorii, podajemy je z wieloma polewami, bitą śmietaną, amerykańskimi słodyczami – wylicza Piotr Śliwa.
Taka oferta spotkała się z dużym zainteresowaniem klientów. Właściciele postawili więc na franczyzę, którą obecnie rozwijają.
Zobacz najnowszy odcinek programu "Pomysł na biznes".