Domowe wypieki na zamówienie z dowozem – to pomysł na biznes Katarzyny Lubczyńskiej, która sześć lat temu założyła jednoosobową firmę "Torty Kasi". Działalność prowadzi w internecie, gdzie zbiera zamówienia na domowe ciasta i torty okolicznościowe, a następnie dostarcza je do klientów. Firm, które prowadzą taką działalność, przybywa bardzo szybko, bo Polacy coraz chętniej korzystają z ich usług. Okres przedświąteczny dla pani Kasi to czas wytężonej pracy, ale najwięcej zamówień dostaje w zupełnie innym terminie.
- Na początku myślałam, że pieczenie ciast i torów będzie moim hobby, czymś, co robię przy okazji. Jednak okazało się to na tyle czasochłonne, że w końcu poświęciłam czas tylko temu zajęciu – opowiada Katarzyna Lubczyńska, która po 13 latach pracy w restauracji postanowiła założyć własną, domową firmę.
- Miesięcznie spod mojej ręki wychodzi około 60 wypieków – wylicza właścicielka. Od początku założenia firmy upiekła blisko 4,4 tys. domowych ciast i tortów.
Jak twierdzi, nie trzeba być cukiernikiem, żeby prowadzić taką działalność. - Wystarczy lubić piec, mieć zdolności manualne i przejść szkolenia cukiernicze.
Prowadzenie tego typu firmy wymaga odpowiednio wyposażonej kuchni z miejscem do wyrobu oraz pieczenia ciast. Lokal musi spełniać wymogi sanitarne wyznaczone przez sanepid. Na początku w biznes zainwestowała ok. 5 tys. zł. Podnajęcie lokalu z profesjonalnym wyposażeniem pozwala jej ograniczyć koszty prowadzenia firmy.
Zobacz najnowszy odcinek programu money.pl "Pomysł na biznes".