Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
NKU
|

Wysokie prowizje od dostawy jedzenia. Firma namawia: złóż zamówienie osobiście

39
Podziel się:

Restauracja zaapelowała do klientów: złóż zamówienie osobiście i pomóż nam unikać wysokich prowizji. O co chodzi? O procent, który portale pośredniczące w zamawianiu jedzenia pobierają. Stawki zaczynają się od kilkunastu, a kończą nawet na poziomie kilkudziesięciu procent.

Wysokie prowizje od dostawy jedzenia. Firma namawia: złóż zamówienie osobiście
Firma namawia "złóż zamówienie osobiście" (East News)

Platformy do zamawiania jedzenia są jednocześnie przekleństwem i błogosławieństwem dla restauratorów. Z jednej strony pobierają wysoką prowizję z zamówienia posiłku, z drugiej umożliwiają właścicielom lokali gastronomicznych dotarcie do szerszego grona głodnych klientów.

I to właśnie na wysokość prowizji zwracają uwagę restauratorzy z lokalu Wypas Burger. Na ulotce reklamującej miejsce znalazł się apel skierowany do klienta: "złóż zamówienie telefonicznie lub osobiście i pomóż nam uniknąć bardzo wysokich prowizji, które płacimy na dużych portalach do zamawiania jedzenia".

Kilkadziesiąt procent

Skontaktowaliśmy się z właścicielem lokalu Wypas Burger. Jak tłumaczy nam Maciej Długosz, prowizje narzucane przez zewnętrzne portale są dużym obciążeniem dla restauracji.

Zobacz także: Dlaczego tak podrożały paliwa? Współwinny NBP i wysokie podatki

- Korzystamy z trzech platform: Uber Eats, Glovo i Pyszne.pl. W naszym przypadku na początku współpracy pojawiały się propozycje prowizji nawet w wysokości 40 proc. od zamówienia w przypadku korzystania z dostawców dużych portali. Obecnie prowizje wynoszą od 15 proc. w przypadku własnych dostawców, do 30 proc. w przypadku korzystania z dostaw portali - mówi Maciej Długosz.

Przy czym dodaje, że restauracja zatrudnia własnych kurierów i nie korzysta z dowozów oferowanych przez platformy. Dzięki temu ma pełną kontrolę nad całym procesem od produkcji posiłku po jego dostawę. 

- Koszty prowizji zależą tak naprawdę od miesiąca. Np. zimą dowozów jest zazwyczaj więcej. W moim przypadku jest to kwota rzędu kilkunastu tys. zł miesięcznie - dodaje restaurator.

Korzystanie z usług platform dostarczających jedzenie nie jest jednak obowiązkiem restauratorów. Owszem, prowizje mogą budzić niesmak, jednak platformy oferują również swoją bazę klientów, która niekiedy jest nieosiągalna do samodzielnego pozyskania przez restaurację.

Maciej Długosz przyznaje, że konsumenci "niestety" częściej decydują się właśnie na wybór portalu, zamiast bezpośredniego kontaktu z restauracją.

- Chcąc zachęcić klientów do bezpośredniego zamawiania w naszych lokalach, przy zamówieniach składanych na naszej stronie lub telefonicznie oferujemy im zniżki lub gratisy - dodaje. 

Jak informuje money.pl Karolina Jastrzębska, manager działu ds. Doradztwa i Rozwoju B2B Pyszne.pl, usługa oferowana przez Pyszne.pl umożliwia restauratorom skorzystanie z bazy ponad trzech milionów klientów. W ramach tego zapewniona jest również obsługa klienta, zasięg marketingowy oraz płatności online.

Zależy od usługi

O jakiego rzędu prowizjach właściwie mówimy? Wszystko tak naprawdę zależy od umowy, jaką restaurator zawarł z platformą taką jak np. Uber Eats czy Pyszne.pl. Karolina Jastrzębska wyjaśnia, jakie są widełki procentowe w przypadku wybranych usług, które wybierają restauratorzy.

Jak tłumaczy, są dwa modele poboru prowizji od restauratorów. - W pierwszym z nich, bardziej powszechnym, który opiera się na dostawach własnych, restauracje ponoszą koszt jedynie w postaci prowizji od zamówień wynoszącej 13 proc. W ten sposób generowane jest 90 proc. zamówień w serwisie - mówi Jastrzębska.

- Natomiast prowizja dla restauracji obsługiwanych przez flotę kurierską Pyszne.pl, do których trafia około 10 proc. zamówień składanych na Pyszne.pl, wynosi do 30 proc. - dodaje.

A jakie prowizje płacą właściciele restauracji, którzy korzystają z platformy Uber Eats? Jak informuje nas biuro prasowe, prowizje dla restauratorów korzystających z usług firmy zaczynają się od 13 proc. Sieć nie zdradza jednak, jaka jest górna granica widełek procentowych w umowach z restauratorami.

To może bez platform?

Choć prowizje nie zachwycają, baza gastronomiczna na portalach oferujących jedzenie stale się powiększa. Klient, korzystając z jednej aplikacji, ma pod ręką wybór wielu lokali z różnorodną kuchnią. Dla użytkowników to ułatwienie, restauratorzy natomiast kręcą nosem na wysokie koszty obecności na portalach.

- Wiele razy rozważałem zrezygnowanie z usług tych platform, jednak one przyciągają wielu klientów, oferując też różne rabaty użytkownikom. Mają gigantyczne budżety przeznaczane na marketing i niestety tym wygrywają bezpośrednio z restauratorami. W związku z tą przewagą portali nad restauratorami obecność na tych platformach na chwilę obecną jest niestety niezbędna - ocenia Maciej Długosz.

Czemu zatem prowizje są tak wysokie? Z informacji Pyszne.pl i Uber Eats dowiadujemy się, że firmy przeznaczają część środków na własny rozwój. Dodatkowo Karolina Jastrzębska wylicza, co wpływa na wyższe koszty, które generują umowy restauratorów w przypadku korzystania z kurierów od platformy Pyszne.pl.

- Pyszne.pl przejmuje na siebie między innymi zatrudnienie kurierów, ich ubezpieczenie, zakup i utrzymanie środków transportu i paliwa, zakup toreb i odzieży termicznej dla kurierów i wiele innych aspektów organizacji dowozów - tłumaczy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(39)
WYRÓŻNIONE
done
3 lata temu
Ja chciałem zrobić dobrze restauratorom i postanowiłem dzwonić do nich zamiast zamawiać w internecie. Ale praktycznie wszędzie spotkałem się z sytuacjami, że odbierają jacyś sfochowani pracownicy, zawsze coś jest nie tak, a to nie dowiozą, a to za wcześnie dzwonię, a to za późno, a to już mają dużo zamówień z internetu. I stwierdziłem - a w nosie was mam - i zamawiam już tylko przez pośredników z internetu.
Piotr
3 lata temu
Nie rozumiecie mechanizmow.czeja was los przedawcow np na platformie amazon .tam dobrze zarabia tylko platforma .wiekszosc wegetuje .was czeka to samo bedzie zarabiac tylko platforma a wy bedziecie tyrac i scigac sie na ceny z konkurencja. Wasze apele nic nie dadza a waszej strony online nikt nie znajdzie bo nie bedzie nigdy miala zasiegu . Na haslo burger bedziecie moze na 2 3 stronie wyszukiwarki a liczy sie tylko 1 Tak jest zaplanowany swiat i min po to jest ta tzw pandemia. Oczywiscie gastronomia to tylko malutki klocek tej ukladanki. Ja przezywalem to samo tylko w handlu . Teraz pora na gastronomie .zarabiac maja amerykanskie korporacje wy macie tyrac
kokoloko
3 lata temu
Skoro nie chcą żeby klienci zamawiali przez portale to dlaczego ich oferta jest na nich? Na siłę ich tam ciągną? Taki portal wydaje kupę kasy w marketing, dają rozwiązania informatyczne a przedsiębiorca chciały mieć to za darmo. Skoro są takie wielkie prowizje to dlaczego jedzenie zamawiane bezpośrednio przez telefon nie jest tańsze niż te z portalu?
NAJNOWSZE KOMENTARZE (39)
Mr.Noname
2 lata temu
Wszyscy restauratorzy powinni podnieść ceny na pyszne.pl i na inne tego typu wynalazki o wysokość prowizji. W ten sposób restauracja nie straci a ludzie szybko zrozumieją ile te firmy zabierają za wygodne klikanie. Osłabi to pozycję tych firm w ogólnej sprzedaży co zmusi ich do zmniejszenia bardzo wysokiej prowizji.W Stanach są już regulacje ustanawiające prowizje maksymalną na 15% a nie ja u nas 30-40%.
Vhj
3 lata temu
To nie jedzenie tylko junkfood
jes
3 lata temu
Ale spytaj się w restauracji czy kupując na miejscu będzie taniej niż przez portal to odpowiedzą: a dlaczego? :) To jak z allegro - jak nie pasuje sp...ać, przecież na siłę ich nie zapisują do tych portali.
Mmmm
3 lata temu
Dobra tylko która restauracja ma taniej przy zamówieniu bez pośredników niż przez np. pyszne.pl? Gdzieś na początku pandemii słyszałem, że powstanie spółdzielnia restauracji i będą konkurencją dla pyszne.pl. Ktoś coś wie o tym bo jakoś ucichło
Naiwny
3 lata temu
Ostrzeżenie. Jedziesz do Gdyni, zostań w domu. W tym mieście wprowadzono bardzo wysoki „podatek parkingowy” od 1 lipca 2021r.. W tym mieście zostaniesz oficjalnie i zgodnie z prawem ogołocony na opłatach parkingowych od poniedziałku do niedzieli 08-20. Unikaj tego miasta, to kolonia karna.
...
Następna strona