"W 2018 r. wyprodukowano 7 111,5 tys. ton żywca rzeźnego ogółem, o 254,2 tys. ton (tj. o 3,7%) więcej niż w 2017 r. W przeliczeniu na wagę mięsa (tzw. waga bita ciepła) produkcja ogółem wyniosła 5 488,4 tys. ton i była wyższa od uzyskanej w poprzednim roku o 450,7 tys. ton, tj. o 4%. W gospodarstwach indywidualnych wyprodukowano w 2018 r. 5 970,1 tys. ton żywca, tj. o 77,2 tys. ton (o 1,3% mniej) niż w 2017 r. Produkcja żywca z tych gospodarstw stanowiła 84% produkcji krajowej" - czytamy w komunikacie.
Produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych ogółem wyniosła 484,8 kg, a mleka 939 litrów wobec odpowiednio 469,0 kg oraz 910 litrów w 2017 r. , podano w komunikacie.
"W 2018 r. w ogólnej produkcji żywca rzeźnego wzrósł, w porównaniu z rokiem 2016, udział żywca drobiowego i wieprzowego o 0,2 pkt proc., a zmalał o 0,4 pkt proc. żywca wołowego łącznie z cielęcym. Udział pozostałych gatunków żywca rzeźnego, tj. baraniego, króliczego i koziego kształtował się na poziomie sprzed roku" - czytamy dalej.
Produkcja jaj kurzych w 2018 r. (konsumpcyjnych i wylęgowych - łącznie) wyniosła 11 814,3 mln sztuk i była wyższa od uzyskanej w 2017 r. o 816,1 mln sztuk (tj. o 7,4%), a nieśność kur zmniejszyła się w skali roku o 0,5 % i wynosiła 217 sztuk od jednej nioski. Wydajność wełny od 1 owcy pozostała na takim samym poziomie, jak w poprzednim roku i wynosiła 3,3 kg, podał także Urząd.