W 2019 r. produkcja mięsa drobiowego wzrosła o 1,9% r/r do 2,8 mln ton.
Wolumen produktów uboju bydła i cieląt spadł w tym czasie o 3,1% r/r i wyniósł 188 tys. ton.
Produkcja wędlin zmniejszyła się w 2019 r. o 0,7% r/r do 777 tys. ton.
W samym grudniu ub.r. ubój trzody chlewnej sięgnął 103 tys. ton (-8% r/r, -4,2% m/m), produkcja mięsa drobiowego - 226 tys. ton (-2,3% r/r, -4,9% m/m), ubój bydła i cieląt - 14,9 tys. ton (+1,6% r/r, -4,4% m/m), a produkcja wędlin - 58,2 tys. ton (+0,7% r/r, -1,6% m/m), podał także GUS.
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.