Rośnie jednak ogólny import szkockiej whisky, w czym największa zasługa wysokiej dynamiki wzrostu tańszej whisky blendowanej.
"Jednym z powodów popularności whisky blendowanej jest jej cena, ale nie tylko. Ta odmiana whisky charakteryzuje się neutralnością, gładkością i delikatnością, które często biorą górę nad nietypowymi aromatami, których poszukują bardziej wyedukowani miłośnicy tego alkoholu. Patrząc na rodzimą konsumpcję, zaledwie 2 butelki na 100 kupowanej whisky stanowi odmiana jęczmienna - single malt, reszta to whisky blendowana. Na świecie proporcje wyglądają trochę lepiej - 10/100, ale nadal prym wiedzie tzw. blended whisky" - powiedział właściciel firmy Tudor House i sieci sklepów Ballantines i jednocześnie organizator Whisky Live Warsaw Jarosław Buss, cytowany w komunikacie.
Na koniec czerwca br. wartość sprowadzanej szkockiej whisky do Polski (liczonej w funtach brytyjskich) spadła o 21,1% r/r w kategorii lepszej gatunkowo single malt. W tym samym okresie zanotowano wzrost r/r importu szkockiej whisky blendowanej o 17,6%. Ogólnie sprowadzono do Polski, w ujęciu wartościowym, o 14,98% więcej szkockiej whisky niż przed rokiem. Pod kątem ilościowym (liczonym w butelkach o pojemności 0,7l) zanotowano spadek importu kategorii single malt o -7,82%, przy wzroście tańszej whisky blendowanej o 17,91%. Ogólnie dynamika wzrostu sprowadzanej szkockiej whisky do Polski w raportowanym okresie wyniosła 24,1% W pierwszym półroczu sprowadzono do Polski ponad milion kartonów szkockiej whisky (12 butelek po 0,7l), podano w materiale.
"Rośnie import szkockiej whisky, w czym największa zasługa wysokiej dynamiki wzrostu tańszej whisky blendowanej. Oznacza to, że coraz więcej osób zaczyna swoją przygodę z tym segmentem alkoholu, kierując się początkowo ceną oraz większą delikatnością smakową tej kategorii" - czytamy także.
Według danych International Wine & Spirit Research udział whisky w rynku mocnych alkoholi wyniósł 6,7% w 2014 i 11% w 2018 roku. Dalszy systematyczny wzrost poskutkuje osiągnięciem poziomu 14,9% w 2023 r., podano również.
Whisky Live Warsaw odbędzie się 18-19 października br. w Centrum Praskim Koneser w Warszawie. W gronie tegorocznych wystawców (ponad 70) znalazły się: duże koncerny, dystrybutorzy, niezależni bottlerzy oraz lokalne destylarnie. Przez dwa dni festiwalu na uczestników czekać będzie kilkaset gatunków alkoholi z kilkunastu krajów. W większości będzie to whisky, ale nie zabraknie też: rumów, burbonów, win, okowit czy nawet wódek. Nowością będzie Strefa Ginów - miejsce prezentacji i degustacji najróżniejszych odmian tego alkoholu, również w koktajlach i drinkach. Na dziedzińcu powstanie Strefa Cygarowa, natomiast dla miłośników kina przewidziano bezpłatne pokazy filmu "Whisky dla aniołów".