"Od początku 2019 r. kontynuowana była wzrostowa tendencja w eksporcie towarów rolno-spożywczych z Polski. Wartość eksportu towarów rolno-spożywczych w okresie styczeń-październik 2019 r. wyniosła 26,1 mld euro i była o 5,5% większa niż rok wcześniej. Jednocześnie import ukształtował się na poziomie 17,4 mld euro, o 5,1% wyższym. W rezultacie dodatnie saldo wymiany handlowej zwiększyło się o 6,2% do 8,6 mld euro" - czytamy w raporcie.
Główną pozycję w strukturze towarowej polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych zajmuje żywiec, mięso i jego przetwory. Ta grupa asortymentowa w okresie dziesięciu miesięcy 2019 r. stanowiła 21% wartości polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych, tj. 5,4 mld euro, o 2% więcej r/r. Dominującą pozycję w wywozie tej grupy asortymentowej zajmowało mięso czerwone wraz z przetworami (58% udziału w wartości), podano również.
W strukturze towarowej eksportu rolno-spożywczego po 12% udziału stanowiły tytoń i wyroby tytoniowe (3,1 mld euro, wzrost wartości wywozu o 10% w odniesieniu do dziesięciu miesięcy 2018 r.) oraz ziarno zbóż i przetwory zbożowo-mączne (3 mld euro, wzrost o 3%). Produktów mlecznych (z 7% udziałem w wartości eksportu) wywieziono za 1,9 mld euro, o 1,5% więcej niż przed rokiem. Znaczący udział w przychodach z eksportu generowała także sprzedaż zagraniczna cukru i wyrobów cukierniczych (1,9 mld euro, wzrost o 7%), ryb i ich przetworów (1,8 mld euro, wzrost o 5,5%), a także warzyw łącznie z przetworami (1,5 mld euro, wzrost o 5%) i owoców łącznie z przetworami (1,1 mld euro, spadek o 2%).
"Głównym partnerem handlowym Polski pozostaje Unia Europejska. W okresie styczeń-październik 2019 r. dostawy do krajów UE stanowiły około 81% przychodów uzyskanych z eksportu towarów rolno-spożywczych (21,2 mld euro). Najważniejszym partnerem handlowym Polski były Niemcy. Eksport do tego kraju wyniósł 6,2 mld euro i był o 5% większy niż w okresie dziesięciu miesięcy 2018 r. Ważnymi odbiorcami polskich artykułów rolno-spożywczych były także: Wielka Brytania (2,3 mld euro), Holandia (1,7 mld euro), Włochy i Francja (po 1,4 mld euro) oraz Czechy (1,2 mld euro)" - czytamy dalej.
Natomiast do krajów pozaunijnych wyeksportowano z Polski produkty rolno-spożywcze o wartości 4,8 mld euro w okresie styczeń-październik 2019 r. wobec 4,3 mld euro rok wcześniej. Eksport do krajów Wspólnoty Niepodległych Państw ukształtował się na poziomie 1,3 mld euro, o 17% wyższym r/r. Na Ukrainę wywieziono produkty o wartości 483 mln euro, do Federacji Rosyjskiej - 469 mln euro, a na Białoruś - 214 mln euro. Eksport do pozostałych krajów (spoza UE i WNP) wyniósł 3,6 mld euro i był o 12% większy r/r. Znaczącymi odbiorcami spośród tej grupy państw były Stany Zjednoczone, do których sprzedano towary rolno-spożywcze o wartości 473 mln euro oraz Arabia Saudyjska (237 mln euro), Izrael (203 mln euro), Chiny (174 mln euro) i Norwegia (158 mln euro), wskazano w materiale.
"Wartość polskiego importu artykułów rolno-spożywczych w okresie styczeń-październik 2019 r. wyniosła 17,4 mld euro wobec 16,6 mld euro w tym samym okresie 2018 r. (wzrost o 5%). Tak jak w przypadku eksportu, najważniejszym partnerem Polski w imporcie towarów rolno-spożywczych jest UE. W okresie dziesięciu miesięcy 2019 r. z Unii Europejskiej do Polski zaimportowano produkty rolno-spożywcze o łącznej wartości 14 mld euro (wobec 13,6 mld euro w analogicznym okresie 2018 r.). W ogólnej wartości importu towarów rolno-spożywczych do Polski udział państw członkowskich UE wyniósł 80% wobec 82% w 2018 r. Importowane do Polski artykuły rolno-spożywcze przywożone są głównie z Niemiec. Ich wartość w analizowanym okresie 2019 r. wyniosła 4,1 mld euro, o 1% więcej niż rok wcześniej. Udział Niemiec w wartości całego polskiego importu rolno-spożywczego wyniósł 23%. Znaczący udział w imporcie (12%) miała również Holandia (2 mld euro). Na dalszych pozycjach pod względem udziału w wartości importu (po około 4-5%) znajdowały
się: Hiszpania, Belgia i Dania (po około 0,9 mld euro) oraz Włochy, Francja i Szwecja (po 0,7 mld euro)" - czytamy także w materiale.
Produktami rolno-spożywczymi, które generowały największe wydatki na import w okresie dziesięciu miesięcy 2019 r. były: żywiec, mięso i przetwory (2,2 mld euro), ryby i przetwory (1,8 mld euro), owoce i przetwory (1,7 mld euro), ziarno zbóż i przetwory (1,2 mld euro), nasiona roślin oleistych i tłuszcze roślinne oraz kawa, herbata i kakao (po 1,1 mld euro), a także warzywa i przetwory (1 mld euro). W okresie styczeń-październik 2019 r. łączne wydatki poniesione na import wymienionych produktów stanowiły 58% wartości przywozu towarów rolno-spożywczych, podsumowano.