Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

KOWR: Eksport wieprzowiny wzrósł o 4% r/r w 2018 r.

0
Podziel się:

Warszawa, 22.03.2019 (ISBnews) - Eksport wieprzowiny wzrósł o 4% r/r w 2018 r. i (w wadze produktu) wyeksportowano 506 tys. ton, wynika z obliczeń Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) na podstawie danych Ministerstwa Finansów.

KOWR: Eksport wieprzowiny wzrósł o 4% r/r w 2018 r.

"Mięso eksportowano głównie do krajów UE, m.in.: do Niemiec (71 tys. ton - 14%), Włoch (64 tys. ton - 13%), na Słowację (36 tys. ton - 7%) i do Republiki Czeskiej (30 tys. ton - 6%), a odbiorcami spoza UE były m.in.: USA (61 tys. ton - 12%), Hongkong (19 tys. ton - 4%) i Wietnam (14 tys. ton - 3%)" - czytamy w komunikacie.

W 2018 r. do Polski zaimportowano 978 tys. ton żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych (w ekwiwalencie tusz), o 6% więcej niż w 2017 r, podano także.

"Mięsa, stanowiącego 79% w imporcie, przywieziono 763 tys. ton (w wadze produktu), o 6% więcej niż w roku poprzednim. Dostawcami były prawie w całości kraje UE, a największy udział miała Belgia (28% - 217 tys. ton), Niemcy (24% - 180 tys. ton), Dania (18% - 136 tys. ton) i Holandia (11% - 87 tys. ton). W 2018 r. do kraju przywieziono 8,2 mln sztuk tych trzody chlewnej, o 18% więcej w odniesieniu do 2017 r., w tym import prosiąt i warchlaków wyniósł 7,4 mln sztuk" - czytamy dalej.

"W 2019 r., z uwagi na przewidywane zmniejszenie produkcji wieprzowiny zarówno w Polsce, jak i w całej Unii Europejskiej, spadkowa tendencja cen skupu żywca wieprzowego prawdopodobnie ulegnie odwróceniu" - wskazano w materiale.

Zespół Ekspertów ocenił, że w pierwszym kwartale 2019 r. ceny żywca wieprzowego będą wykazywały wzrost, ale ich poziom w marcu może być jeszcze nieco niższy od notowanego przed rokiem. W drugim kwartale br. prawdopodobnie nastąpi dalszy wzrost cen żywca i w czerwcu 2019 r. mogą być one zbliżone lub nieco wyższe niż w analogicznym okresie 2018 r., podano także.

giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(0)