"Przedmiotem wywozu było głównie mięso, którego wyeksportowano 363 tys. ton, głównie do krajów UE (84% udziału). Unijnymi odbiorcami mięsa wołowego z Polski były m.in.: Włochy (20% - 73 tys. ton), Niemcy (13% - 47 tys. ton), Hiszpania i Holandia (po 8%, odpowiednio 29 tys. ton i 28 tys.ton) oraz Francja (7% - 25 tys. ton), a spoza UE - Turcja (9% - 34 tys. ton) i Izrael (3% - 12 tys. ton)" - czytamy w raporcie.
Do kraju w okresie jedenastu miesięcy 2018 r., podobnie jak rok wcześniej, przywieziono 47 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych (w ekwiwalencie tusz). W wolumenie importu 46% stanowiło bydło żywe, a 51% - mięso. Wydatki poniesione na zakup produktów wołowych i cielęcych były o 7 % większe niż w analogicznym okresie 2017 r. i wyniosły 163 mln euro, podsumowano.