"Mięsa, zajmującego największy udział w wolumenie eksportu produktów wołowych, wyeksportowano 391 tys. ton. Odbiorcami były głównie kraje UE (84% udziału w wolumenie), w tym: Włochy (20% - 80 tys. ton), Niemcy (13% - 51 tys. ton), Hiszpania i Holandia (po 8%, odpowiednio 32 tys. ton i 31 tys. ton) oraz Francja (7% - 27 tys. ton), a spoza UE - Turcja (9% - 34 tys. ton) i Izrael (3% - 13 tys. ton)" - czytamy w raporcie.
W 2018 r. do kraju przywieziono 51 tys. ton produktów wołowych i cielęcych (w ekwiwalencie tusz), o 1% mniej niż przed rokiem, podano także.
Wydatki poniesione na zakup tego asortymentu wyniosły 179 mln euro i były o 6% większe niż w 2017 r. Do Polski importowano głównie mięso (51% udziału w wolumenie) oraz żywiec (46%). W analizowanym okresie do kraju przywieziono 183 tys. sztuk bydła żywego, o 13% więcej niż przed rokiem, w tym 52 tys. sztuk cieląt., podsumowano.